Pečená zelenina je skvelou prílohou, no i hlavným jedlom. Čo si tak pripraviť pečenú cibuľu v rúre? Máme pre vás recepty na túto pochúťku. O fantastických účinkoch cibule na zdravie sme už písali, preto viete, že dopriať si ju aj ako samostatné jedlo, je zaiste dobrý nápad. Či už čerstvá alebo pečená cibuľa, telo vám za takýto pokrm poďakuje.
Tak teda pokiaľ surovú cibuľku neobľubujete, potom pečená cibuľa by sa mala aspoň raz za čas objaviť na vašom tanieri. Delikátna pečená podoba tejto zdravej zeleniny vás odzbrojí.
Myslíte si, že cibuľa pečením stráca svoje zdravotné účinky? Nie je to tak. I keď, samozrejme, najúčinnejšia je cibuľa surová. No v podstate cibuľa tepelným spracovaním uvoľňuje zo seba len éterické oleje, pričom o svoje blahodarné účinky v zásadnej miere neprichádza.
Diabetici by si mali tiež do svojho jedálnička zaradiť pečenú cibuľu, pretože dokáže regulovať hladinu cukru v krvi a udržiavať správnu funkciu pankreasu i pečene. A to spomíname len niečo málo z jej benefitov pre zdravie. Poďte si teda posilniť svoj organizmus zdravou stravou.
Môže ťa zaujať: Tehotenská cukrovka: Spoznaj príznaky, kritické hodnoty cukru a správnu stravu, ktorou môžeš všetko zmeniť
Základný recept na pečenú cibuľu
Ide naozaj o jednoduchý základný recept, v ktorom cibuľu mierne opečiete, kým nezmäkne a nestane sa z nej delikatesa.
INGREDIENCIE
- 4 cibule
- olej
- soľ
- čierne korenie
Rúru predhrejte na 200 stupňov Celzia. Cibule očistite a prekrojte na polovicu. Prekrojené cibule vložte do vymasteného pekáča, potrite olejom, osoľte a okoreňte. Pečte, kým cibule nebudú mäkké, čo je zhruba 45 minút až hodina.
Tiež sa inšpiruj: Cibuľová polievka: Recept na delikátnu francúzsku cibuľačku
Nezabúdajte, že pečená cibuľa je skvelou prílohou k mäsu a pokojne môžete ako mäso, tak aj cibuľku piecť v jednom pekáči. Obe chute sa pekne prepoja a ušetríte čas. Pokiaľ preferujete vegetariánsku verziu, môžete cibuľu piecť samostatne, ale aj s inou zeleninou. No základom je vystihnúť správnu veľkosť jednotlivých kúskov, aby sa na plechu prepiekli rovnomerne.
Pečená cibuľa na víne – jednoduchá delikatesa
Tento recept na cibuľu pečenú v rúre nie je taktiež komplikovaný, zahŕňa len pár ingrediencií navyše. Aj tie ho však posúvajú na pomyselnom rebríčku dobrôt o kúsok vyššie nad základný recept.
INGREDIENCIE
- 4 veľké cibule
- olej
- soľ
- čierne korenie
- 200 ml vývaru a 100 vína
- 120 g mäkkého syra podľa preferencií
POSTUP
Rúru vyhrejte na 180 stupňov Celzia. Z cibúľ odrežte spodné korene, no šupky ponechajte. Potom ich položte na vymastený plech a potrite olejom. Ochuťte soľou a korením, podlejte vývarom s vínom a pečte 1 a pol a najviac 2 hodiny. Občas ich znovu podlejte vývarom s vínom, a to robte, až kým nezmäknú.
Cibule po vybratí z rúry narežte zvrchu do kríža a stiahnite zo šupky. Na vrch každej cibule položte mäkký syr a ihneď podávajte. Pečená cibuľa sa môže jesť sama o sebe, no pokojne si k nej pripravte prílohu podľa vašich preferencií.
Foto: Freepik/Pinterest