Skoro na jar vykúkajú prvé výhonky mladej žihľavy, resp. pŕhľavy dvojdomej s odborným latinským názvom Urtica dioica. Táto u nás hojne rozšírená bylina vytrvalo rastie na mnohých miestach. Najčastejšie ju vidíme pri potokoch, v záhradách aj v blízkosti záhrad, pri plotoch a cestách či na kraji lesov a pasienkoch. Žihľava má vzpriamenú štvorhrannú stonku s tmavozelenými listami kopijovitého tvaru, okraje ktorých sú pílkovité. Kvety sú drobné a zelené.
Mnohí považujú pŕhľavu za nepríjemnú burinu. Hlavne keď jej chlpaté lístočky popŕhlia ruky a neprikryté miesta nôh. V skutočnosti je to dar prírody, ktorý má mnohostranné využitie. Mladá žihľava skoro na jar sa pritom považuje za najúčinnejšiu a najsilnejšiu.
Žihľava a jej účinky na zdravie
Táto úžasná bylinka je plná vitamínov a minerálov, z ktorých je pre ženský organizmus najdôležitejší horčík a železo. Pomáha riešiť problémy s anémiou, čistí krv, pomáha v boji proti únave a vyčerpaniu. Aj preto je obľúbená v procese detoxikácie organizmu.
Tiež ťa zaujme: Prírodný liek na suchý kašeľ i zápaly: Zádušník brečtanovitý
Pri zápaloch nervov, bolestiach krížov či pri ischiase sa na telo prikladajú čerstvé rastliny. Pŕhľava je zdrojom prvotriednych rastlinných bielkovín, sušina jej obsahuje vyše 30 %.
Ďalšie zdravotné účinky pŕhľavy:
- pomáha odstraňovať zápalové procesy v organizme,
- znižuje krvný tlak a upokojuje,
- zvyšuje imunitu,
- zlepšuje metabolizmus a stimuluje lymfatický systém,
- zmierňuje problémy pri menštruácii i menopauze,
- chráni pred infekciami močového mechúra a využíva sa aj pri samotnej liečbe močových ciest,
- výskumy preukázali saluretické účinky, čiže vyplavovanie moču (ktoré je spojené aj s vyplavovaním minerálnych solí),
- má priaznivý vplyv na kosti, chrupavky a väzivá, podporuje pohyblivosť kĺbov,
- zmierňuje ťažkosti spojené s reumou, artritídou, ale aj s cukrovkou a s respiračným systémom,
- pri vonkajšom použití podporuje liečbu popálenín a zle sa hojacich rán,
- no a napokon ju možno využiť aj pri nadmernom potení sa.
Aké sú účinky pŕhľavy na krásu?
Tým, že žihľava čistí krv od toxínov, zlepšuje stav pokožky, zvláčňuje ju, upokojuje a pomáha pri liečbe akné. Skvelé výsledky dosiahnete nielen pri vnútornom užívaní. Aj zvonka pôsobí žihľava priaznivo na mnohé kožné ochorenia a pokožku prečisťuje.
Najznámejšie sú však účinky žihľavy pre krásu vo vlasovej kozmetike. Používa sa pri nadmernom vypadávaní vlasov aj pri zvýšenej tvorbe mazu, vďaka vysokému obsahu minerálov a vitamínov posilňuje rast vlasov a dokáže zabojovať aj proti nepríjemným lupinám.
Neprehliadni: Hubová káva: Prekvapí ťa chuťou aj účinkami
Žihľavový odvar namiesto kondicionéra a žihľavový ocot
Ak budete používať odvar zo žihľavy po umývaní vlasov namiesto kondicionéra, vaše vlasy budú silnejšie, lesklejšie a bez lupín.
Skvelý je aj žihľavový ocot na záverečné prepláchnutie vlasov, ktorý si dokážete jednoducho vyrobiť. 200 g čerstvých listov pŕhľavy zalejte 1 litrom vody a pridajte dve lyžice octu a varte 5 minút. Po precedení používajte na opláchnutie vlasov. V chladničke vám vydrží tri dni.
Žihľavový ocot pomáha proti padaniu vlasov. Tmavé vlasy získajú krásny lesk. Takéto opláchnutie nie je vhodné pre svetlé blond vlasy, ktoré získajú hnedý odtieň.
Obklady z mladých vylúhovaných lístkov pŕhľavy možno taktiež použiť ako masku na tvár. Prinavráti pleti vitalitu a pružnosť.
Tip od nás: Super vychytávky pre krásu

Žihľavový olej
Žihľavový olej je účinným prostriedkom v starostlivosti o pokožku i vlasy, napríklad ako zábal na vlasy. Pripravíte si ho tak, že tri hrste žihľavových listov posekáte na menšie kúsky. Olej mierne zahrejeme maximálne na teplotu tela. Pridajte nasekanú pŕhľavu, dobre premiešajte a nechajte vychladnúť. Prelejte do skleneného pohára, uzatvorte a položte na slnečné miesto. Dvakrát denne premiešajte a po dvoch dňoch preceďte.
Žihľavový čaj a ďalšie elixíry z pŕhľavy pre zdravie i krásu
Čaj z pŕhľavy posilňuje a prečisťuje organizmus a zlepšuje látkovú výmenu. Má močopudný účinok, pomáha pri zápale močových ciest, chudokrvnosti, pri problémoch s pečeňou a žlčníkom. Pôsobí proti vyrážkam a akné.
Blahodarný žihľavový čaj si pripravte z dvoch lyžíc sušenej vňate alebo štyroch lyžíc čerstvej nasekanej vňate, čo je množstvo na 3 dcl vody. Zalejte vriacou vodou a nechajte lúhovať zhruba 5 minút. Chuť tohto čaju môžete vylepšiť pridaním mäty alebo harmančeka. Za deň si doprajte maximálne tri šálky, a to po dobu týždňa. Následne si urobte aspoň dvojdennú pauzu.
Okrem klasiky, akým je žihľavový čaj, si môžete z pŕhľavy vyrobiť alebo kúpiť prášok, tinktúru, toniká, rôzne masti a krémy, dokonca i šťavu.
Zdravie na tanieri
Dôvod, prečo zaraďovať žihľavu do jedálnička je okrem vysokého obsahu bielkovín aj vysoký obsah železa. Má ho viac ako špenát, kuracie, ba aj hovädzie mäso. A to bez purínov, ktoré vedú k tvorbe kyseliny močovej a spôsobovať dnu alebo aterosklerózu.
Obľuba pŕhľavy v kuchyni stále rastie. Okrem tradičných receptov, ako sú veľkonočná plnka alebo polievka, používa sa aj v modernej kuchyni. Obľúbené je napríklad žihľavové pesto.
Pozri, čo všetko si dokážeš pripraviť zo žihľavy: Recepty zo žihľavy: Vyrob si žihľavový sirup, med, tinktúru, ocot či tonikum

Aby ste zachovali všetky vitamíny, vyskúšajte žihľavové smoothie. Dôkladne rozmixujte veľkú hrsť umytých žihľavových lístkov, pokrájané jablko a lyžičku ľanových semiačok. V závere pridajte vodu a ešte krátko mixujte. Týmto smoothie, plnom vitamínov a antioxidantov, môžete odštartovať nový deň.
Pesto zo žihľavy
Umyte 4 hrste mladých žihľavových listov a nechajte odkvapkať. Sparte vriacou vodou a nechajte vychladnúť. Pridajte 2 – 3 lyžice mletých mandlí, 3 lyžice strúhaného parmezánu, strúčik cesnaku a rozmixujte. Pridajte olej, dajte do pohárov a odložte do chladničky. Chuť môžete zlepšiť, ak pred rozmixovaním pridáte medvedí cesnak alebo pažítku.
Žihľavové lievance
Ingrediencie:
- 500 g listov z mladej žihľavy
- 3 lyžice polohrubej múky
- 2 vajíčka
- 2 lyžice masla
- prášok do pečiva
- soľ
- muškátový oriešok

Umyté listy prikryte v pekáčiku alobalom alebo papierom na pečenie a nechajte v rúre zmäknúť, potom ich posekajte alebo pomeľte. Vymiešajte maslo so žĺtkami, pridajte múku so štipkou prášku na pečenie, posoľte a jemne pokoreňte muškátovým orieškom. Pridajte dotuha vyšľahaný sneh z dvoch bielkov a zľahka premiešajte. Osmažte na oleji z obidvoch strán.
Zopár rád:
- Žihľavu zbierajte len v čistých lokalitách, aby neobsahovala toxíny z vody alebo pôdy.
- Pri zbere rastlinu nelámte, ale strihajte. Sústreďte sa najmä mladé listy, no nezabudnite, že liečivý je aj koreň.
- Počas zberu používajte rukavice. Sušená žihľava už nepŕhli.
- Myslite aj na nežiaduce účinky tejto inak obľúbenej bylinky. Kto by sa jej mal radšej vyhýbať? Ľudia s problematickým tlakom by si mali dať pozor, pretože žihľava môže znížiť hladinu cukru v krvi.
- Tehotné ženy by sa mali vyhnúť pitiu žihľavového čaju.
- Čaj zo žihľavy či iné produkty z nej neužívajte dlhodobo. Okrem vyššie spomínaných rizík je s dlhodobým užívaním žihľavy spojený problém demineralizácie organizmu. To môže viesť aj k oslabeniu srdcového svalu.
Foto: redakcia krasaastyl.sk/Freepik