O pestovaní a účinkoch užitočnej, ale ešte stále nedocenenej arónie sme sa venovali v článku Rady na pestovanie arónie: Pre tieto účinky sa ju oplatí mať v záhrade. Po zbere úrody nastal čas na jej spracovanie. Ponúkneme vám niekoľko tipov, ako čierne drobné plody, plné dôležitých látok pre zdravie spracovať. Niektoré recepty z arónie sú naozaj jednoduché, preto sa oplatí vyskúšať ich a zachovať si chuť, vôňu a zdravotné benefity týchto plodov aj v zimnom období.

Už v oblasti pôvodu arónie, východnej časti Severnej Ameriky, ju domorodé obyvateľstvo Indiáni používali pri problémoch s prechladnutím. Pestovanie arónie sa rozšírilo v Európe, a to aj v jej severných oblastiach.

...

Prioritne sa arónia používala vďaka množstvu antokyánov, ktoré spôsobujú tmavomodrú až čiernu farbu, ako prírodné farbivo v potravinárskom a farmaceutickom priemysle. Neskôr sa pozornosť sústredila na jej pozitívne účinky na ľudský organizmus.

Plody arónie majú špecifickú chuť, ktorú by sme mohli charakterizovať ako kyslú, sladkastú a trpkú súčasne. Práve pre sťahujúcu trpkosť nemožno zjesť v surovom stave veľké množstvo bobuliek. Preto je ideálne ju spracovať. 

Neprehliadni: Šikovné riešenia organizácie kuchyne, kúpeľne či šatníka

plody arónie využitie

Zaujímavú chuť získate, ak budete aróniu kombinovať so sladšími druhmi ovocia. Môžete si pripraviť aróniovú šťavu, sirup, džem, kompót či likér. Vyberte si podľa vlastných preferencií. Uľahčia vám to aj nasledujúce recepty z arónie. 

Sušená arónia

Plody arónie sa veľmi dobre sušia. Dbajte na to, aby teplota pri sušení neprekročila 35°C. Takto si bobuľky zachovajú svoju tmavú farbu. Usušenú aróniu skladujte v sklenených pohároch, ktoré dobre uzavriete a odložíte v tmavom a suchom priestore.

Bobule sušenej arónie namočte večer do vody, ráno preceďte a získate zdravý nápoj, zmäknuté bobuľky použite do jogurtu alebo smoothie.

Čaj z arónie

Tri lyžice sušenej arónie zalejte v pohári  250 ml vriacej vody a pohár prikryte. Po siedmich minútach preceďte a pridajte med.

Na čaj môžete použiť nielen sušené plody, ale aj vysušené výlisky, ktoré vám zostali po odšťavení arónie.

čo urobiť uvariť z arónie

Aróniová šťava

Šťavu z arónie si pripravíte odšťavením alebo lisovaním umytých a odkvapkaných plodov. Z jedného kilogramu získate približne pol litra šťavy nabitej antioxidantami, minerálmi a vitamínmi.

Ak si chcete aróniovú šťavu uchovať aj na zimné mesiace, môžete ju pasterizovať pri teplote 75°C 25 minút alebo rozdeliť jednotlivé dávky do mikroténových vreciek určených pre mrazničky a dať zmraziť. Vhodná denná dávka je 50 ml šťavy, ktorú zrieďte s vodou a pite po dúškoch.

Aróniový sirup za studena

Výhodou tohoto spôsobu prípravy je maximálne zachovanie živín a vitamínov. Očistite, umyte a osušte dva litre aróniových bobúľ. Popučte ich alebo použite tyčový mixér, ale nerozmixujte ich na kašu.

Do skleneného päťlitrového pohára robte vrstvy. Začnite vrstvou arónie, navrch naukladajte plátky citrónu a zázvoru, ďalšiu vrstvu tvorí cukor, môžete použiť aj trstinový.

Takto pokračujte, kým sa vám neminú plody arónie. Posledná vrstva je vrstva cukru. 

Tiež ťa zaujme: Mak siaty: Pestovanie a zdravotné účinky

arónia recept šťava sirup

Na dva litre potrebujete kilo cukru, tri citróny a zázvor podľa obľuby, môžete aj vynechať. Do týždňa arónia pustí šťavu a cukor sa rozpustí. Preceďte obsah pohára cez plátno, dobre vytlačte tekutinu a prelejte do fliaš, ktoré uzavriete a uschovajte ich v tme a chlade. 

Aróniový džem

Umytú aróniu odšťavte, na jeden liter pridajte 600 g cukru, šťavu z jedného citróna a jedného pomaranča a jeden vanilínový cukor. Varte za stáleho miešania a keď začne hustnúť, nalejte do čistých pohárikov, uzavrite viečkom a otočte na 20 minút hore dnom.

25 percent aróniovej šťavy môžete nahradiť sladkým ovocím, napríklad broskyňami, ktoré pred naliatím aróniovej šťavy pokrájate na menšie kúsky a rozvaríte.

Nenechaj si ujsť: Šikovné vychytávky do kuchyne

arónia recepty čaj džem lekvár

Ak chcete neskôr džem používať na omáčku, tretinu množstva nahraďte plodmi arónie, ktoré popučíte, rozvaríte, pridáte aróniovú šťavu a pokračujete, ako v predchádzajúcom recepte. Ak si chcete uľahčiť varenie použite namiesto 600 g cukru pol kila želírovacieho cukru a postupujte podľa návodu.

...

Aróniový kompót

Recepty z arónie obohatíme aj o chutný kompót. Ako si ho pripraviť? Oberte aróniové bobuľky zo strapcov, dobre umyte a nechajte odkvapkať. V nádobe zalejte plody arónie vriacou vodou a tri minúty povarte. Preceďte a v nádobe zasypte cukrom. Na 1 kg arónie budete potrebovať 750 g cukru. Ak máte radi, môžete pridať kúsok škorice.

Pretrepte s obsahom nádoby, prikryte pokrievkou a nechajte deň postáť. Na druhý deň zahrievajte na miernom ohni, kým sa cukor nerozpustí. Ak je potrebné podlejte malým množstvom vody. Postupne priveďte k varu na desať minút, nalejte do menších pohárikov, pevne uzavrite a otočte hore dnom. Tento kompót je vhodný na prípravu omáčky.

arónia recepty postup

Iný, jednoduchší spôsob prípravy kompótu je, že aróniu vrstvite v pohári s cukrom, uzatvoríte a sterilizujte 20 minút.

Omáčka z arónie

Na omáčku z arónie potrebujete 150 g džemu z arónie alebo zaváraniny, pohár červeného vína a lyžicu cukru. Všetky ingrediencie varte na miernom ohni, kým sa omáčka zredukuje do požadovanej hustoty. Výborne sa hodí ku grilovanému syru alebo mäsu na divoko.

Náš tip: Pokiaľ si chcete zachovať čo najviac účinných látok v plodoch arónie, plody umyte, osušte, v jednej vrstve nasypte na menšiu tácku, dajte predmraziť do mrazničky, potom zosypte do vrecka určeného do mrazničky, označte a dajte do mrazničky. Takto si môžete odsypať množstvo, ktoré práve potrebujete. Navyše, keď arónia prejde mrazom, získa väčšiu sladkosť.

Foto: redakcia krasaastyl.sk

Pin It on Pinterest

Zdieľajte, ak sa vám u nás páči.

Pripravujeme pre vás ďalšie zaujímavé články.