REKLAMA

Pri posilňovaní svojej imunity siahame často po zelenine či ovocí, ktoré sú nabité blahodarnými látkami. Hľadáme superpotraviny, odhaľujeme pôsobenie byliniek s liečivým vplyvom na jednotlivé orgány tela a všetko sa to snažíme konzumovať v takej podobe, aby boli spokojné aj naše chuťové poháriky. A čo takto huby? Špeciálne hliva ustricová (Pleurotus ostreatus), ktorej vplyvu na celkové zdravie človeka sa nevenuje až tak veľa pozornosti. No je to chyba a na našich tanieroch by rozhodne nemala chýbať. Prečítajte si, prečo. Účinky hlivy ustricovej, konkrétne jej vplyv na zdravie je ohromujúci.

V článku sa tiež dozviete, ako ešte viac posilniť jej skvelé účinky na imunitu, ktoré sú potvrdené vedecky. A ako pripraviť hlivu chutne a zdravo sa dozviete v článku s fit receptom z nej.

Čo obsahuje hliva ustricová?

Táto drevokazná huba je pre ľudský organizmus priam darom z nebies. Jej účinky sú širokospektrálne vďaka:

  • vitamínom B, D, K či C;
  • minerálom ako meď, železo, jód, selén, zinok;
  • betaglukánu;
  • proteínom a hubovej vláknine;
  • aminokyseline ergotioneín;
  • kyseline listovej a pantoténovej

Pozri aj: Rakytník na imunitu: Dokonalá vitamínová bomba

Hliva ustricová a jej účinky na organizmus

Konzumácia hlivy pomáha preventívne pôsobiť proti kardiovaskulárnym ochoreniam. Zmierňuje únavu a vylepšuje náladu. Okrem toho je hliva skvelá pri detoxikácii organizmu, za čo vďačí hubovej vláknine a proteínom. Tieto látky pôsobia podporne na peristaltiku čriev a zažívacie ústrojenstvo.

REKLAMA

Chcete dosiahnuť prílev energie, posilniť svoju imunitu, naštartovať myslenie, zharmonizovať cholesterol či podporiť správnu funkciu srdca a ciev? Stavte na komplexný výživový doplnok Trimyco. Obsahuje unikátnu kombináciu extraktov reishi, cordycepsu a hlivy ustricovej.

Ak si doprajete hlivu častejšie, môžete si ňou upraviť krvný tlak, zmierniť kŕčové žily, upokojiť ťažkosti s kĺbmi či znížiť hladinu cholesterolu. Ergotioneín, výnimočná aminokyselina v hlive, má protirakovinové účinky. Antioxidačné účinky hlivy  ustricovej spomaľujú proces starnutia. Hliva má teda protizápalové účinky, pomáha pri chronických zápaloch, vysokému tlaku, cukrovke aj artritíde,  zlepšuje stav kostí.

A vyzdvihnúť musíme aj už pomerne známu látku betaglukán. Ide o komplexný polysacharid. Dokáže efektívne podporiť obranné reakcie organizmu. Ten je potom odolnejší voči vírusom i baktériám a jeho tkanivá sa dokážu lepšie regenerovať.

Betaglukány pozitívne ovplyvňujú tvorbu buniek v kostnej dreni. Majú aj protialergický účinok. Dokážu aktivovať imunitný systém tela, tlmia bolesť, pomáhajú zbavovať telo jedov. Hlive možno pripísať aj liečivé účinky na mnohé kožné ochorenia, ako je napríklad akné či ekzém, ale aj bradavice vírusovému pôvodu.

Ako pripraviť hlivu ustricovú

Hlivu ustricovú môžete pripravovať ako ostatné hríby, teda dusiť, vysmažiť, zapiecť. Asi najčastejšie sa z nej pripravuje hlivový guláš či falošná držková polievka. Aby ste z hlivy dostali pre svoje telo maximum, mali by ste sa pri jej úprave na chutné pokrmy vyhnúť chybám.

  • Nerozvárajte hlivu na kašu, snažte sa ju pripraviť al dente do polomäkka. Teda tak, aby pri konzumácii ešte trochu chrumkala.
  • Hlivu nesoľte počas varenia, ale až keď je hotová, aby nestratila hodnotné vitamíny a minerály. Soľte ju po dokončení jedla a nechajte následne chvíľku postáť.
hliva ustricová liečivé účinky
  • Pri varení hlivy sa ju snažte nekombinovať s nasýtenými tukmi, ideálne sú odľahčenejšie recepty bez smotany. Účinky hlivy ustricovej tak nebudú potlačené do úzadia.
  • Blahodarný vplyv hlivy posilníte tak, že jedlo z nej doplníte o ingrediencie bohaté na vitamín C, čo je vhodné kvôli maximálnemu využitiu obsiahnutého betaglukánu. Na ochutenie je určite vhodné použiť cesnak alebo oregano.

Foto: redakcia krasaastyl.sk/Freepik

Pin It on Pinterest

Zdieľajte, ak sa vám u nás páči.

Pripravujeme pre vás ďalšie zaujímavé články.