Pri posilňovaní svojej imunity siahame často po zelenine či ovocí, ktoré sú nabité blahodarnými látkami. Hľadáme superpotraviny, odhaľujeme pôsobenie byliniek s liečivým vplyvom na jednotlivé orgány tela a všetko sa to snažíme konzumovať v takej podobe, aby boli spokojné aj naše chuťové poháriky. A čo takto huby? Špeciálne hliva ustricová (Pleurotus ostreatus), ktorej vplyvu na celkové zdravie človeka sa nevenuje až tak veľa pozornosti. No je to chyba a na našich tanieroch by rozhodne nemala chýbať. Prečítajte si, prečo. Účinky hlivy ustricovej, konkrétne jej vplyv na zdravie je ohromujúci.
V článku sa tiež dozviete, ako ešte viac posilniť jej skvelé účinky na imunitu, ktoré sú potvrdené vedecky. A ako pripraviť hlivu chutne a zdravo sa dozviete v článku s fit receptom z nej.
Prečo si dopriať hlivu ustricovú?
Táto drevokazná huba je pre ľudský organizmus priam darom z nebies. Jej účinky sú širokospektrálne vďaka:
- vitamínom B, D, K či C;
- minerálom ako meď, železo, jód, selén, zinok;
- betaglukánu;
- proteínom a hubovej vláknine;
- aminokyseline ergotioneín;
- kyseline listovej a pantoténovej…

Konzumácia hlivy pomáha preventívne pôsobiť proti kardiovaskulárnym ochoreniam. Zmierňuje únavu a vylepšuje náladu. Okrem toho je hliva skvelá pri detoxikácii organizmu, za čo vďačí hubovej vláknine a proteínom. Tieto látky pôsobia podporne na peristaltiku čriev a zažívacie ústrojenstvo.
Chcete dosiahnuť prílev energie, posilniť svoju imunitu, naštartovať myslenie, zharmonizovať cholesterol či podporiť správnu funkciu srdca a ciev? Stavte na komplexný výživový doplnok Trimyco. Obsahuje unikátnu kombináciu extraktov reishi, cordycepsu a hlivy ustricovej.
Ak si doprajete hlivu častejšie, môžete si ňou upraviť krvný tlak, zmierniť kŕčové žily, upokojiť ťažkosti s kĺbmi či znížiť hladinu cholesterolu. Ergotioneín, výnimočná aminokyselina v hlive, má protirakovinové účinky.
A vyzdvihnúť musíme aj už pomerne známu látku betaglukán. Ide o komplexný polysacharid. Dokáže efektívne podporiť obranné reakcie organizmu. Ten je potom odolnejší voči vírusom i baktériám a jeho tkanivá sa dokážu lepšie regenerovať. Hlive možno pripísať aj liečivé účinky na mnohé kožné ochorenia, ako je napríklad akné či ekzém.
Ako posilniť skvelé účinky hlivy?
Aby ste z hlivy dostali pre svoje telo maximum, mali by ste sa pri jej úprave na chutné pokrmy vyhnúť chybám.
- Nerozvárajte hlivu na kašu, snažte sa ju pripraviť al dente do polomäkka. Teda tak, aby pri konzumácii ešte trochu chrumkala.
- Hlivu nesoľte počas varenia, ale až keď je hotová, aby nestratila hodnotné vitamíny a minerály. Soľte ju po dokončení jedla a nechajte následne chvíľku postáť.

- Pri varení hlivy sa ju snažte nekombinovať s nasýtenými tukmi, ideálne sú odľahčenejšie recepty bez smotany. Účinky hlivy ustricovej tak nebudú potlačené do úzadia.
- Blahodarný vplyv hlivy posilníte tak, že jedlo z nej doplníte o ingrediencie bohaté na vitamín C, čo je vhodné kvôli maximálnemu využitiu obsiahnutého betaglukánu. Na ochutenie je určite vhodné použiť cesnak alebo oregano.
Foto: redakcia krasaastyl.sk/Freepik