Okolo svahov a potokov v listnatých lesoch sa už na začiatku jari objavuje zelený koberec lesnej bylinky so zaujímavým názvom – medvedí cesnak. Volá sa tak preto, lebo ho vraj jedia medvede, keď sa zobudia zo zimného spánku. Jeho kopijovité, lesklé listy voňajúce po cesnaku sa zbierajú ešte pred kvitnutím. Ako spracovať medvedí cesnak v kuchyni? V článku nájdete hneď dva recepty. Bylinkové maslo s medvedím cesnakom, ktoré máte hotové raz-dva, a super chutné pesto z medvedieho cesnaku. 

Účinky medvedieho cesnaku poznali už naši predkovia, používali ho v kuchyni aj v liečiteľstve. Recept na tradičnú tinktúru z medvedieho cesnaku, ktorá pomôže proti mnohým neduhom, nájdete TU. Vďaka kombinácii dôležitých vitamínov a minerálov pomáha medvedí cesnak naštartovať po zime organizmus. Účinkuje aj pri prechladnutí, chrípke, čistí krv, detoxikuje a prečisťuje tráviaci systém. Ak nepoznáte dobré miesta, kde by ste si ho nazbierali, vysaďte si ho do záhrady. Dariť sa mu bude na vlhkom, tienistom mieste a budete ho mať vždy poruke.

Medvedí cesnak v kuchyni

V posledných rokoch jeho popularita rastie a stáva sa súčasťou receptov známych šéfkuchárov. Pretože po zbere listy rýchlo strácajú vôňu, treba ho čo najskôr spracovať. Najideálnejší je čerstvý, aby ste naplno využili jeho liečivé účinky. Ponúkame tip, ako rýchlo a ľahko pripraviť lahôdku.

Zaujme ťa tiež: Poznáš blahodarné účinky cvikly? Začni ju jesť a neoľutuješ!

Bylinkové maslo s medvedím cesnakom

Maslo je bežnou potravinou v našich kuchyniach. Ak sa vám zunovalo, môžete si vyrobiť za pár minút bylinkové maslo z medvedieho cesnaku, ktoré pošteklí vaše chuťové bunky a zvýrazní chuť mäsových jedál.

Do misky vložíme 200 g zmäknutého masla, roztlačíme vidličkou, pridáme 4 lyžice najemno pokrájaného medvedieho cesnaku, podľa chuti osolíme a okoreníme čiernym korením. Položíme na potravinovú fóliu, vytvarujeme valec, upevníme konce a vložíme do chladničky, v ktorej vydrží desať dní.

Pretože bylinkové maslo s medvedím cesnakom si môžeme pripraviť len v čase od marca približne do mája, keď rastlina začína kvitnúť, už sa nezbiera, odložíme ho do mrazničky. V mrazničke vydrží minimálne tri mesiace. 

Vybrali sme: Pozri, ako rozpoznať kvalitné maslo od napodobeniny

Použitie má rozmanité. Na čerstvý chlebík, chrumkavú opečenú bagetku, pečené zemiaky, ale aj šťavnatý steak. Podobne si vyrobíte maslo aj z iných byliniek. Najčastejšie sa používa pažítka, petržlen, estragon alebo šalvia.

Ďalšie tipy na využitie medvedieho cesnaku v kuchyni

Švajčiarsky lekár a bylinkár Johann Kunzle uvádza, že žiadna bylinka nie je taká účinná na čistenie žalúdka, čriev a krvi. Ako ešte spracovať medvedí cesnak, aby sme ho v jeho sezóne konzumovali často? Používame ho ako koreninu, do polievok a šalátov. Ak chceme jeho zdravotné benefity, ku ktorým patria aj silné antibakteriálne účinky, využívať celoročne, máme k dispozícii aj tinktúry z medvedieho cesnaku.

Pesto z medvedieho cesnaku 

Potravinou, ktorá nám chladničke vydrží dlhší čas, je obľúbené pesto.  

Pripravíme si:

  • 170 g medvedieho cesnaku
  • 100 ml olivového oleja
  • polovicu lyžičky soli.
pesto z medvedieho cesnaku

Postup je jednoduchý. Pokrájané listy umytého a osušeného cesnaku spolu s ostatnými ingredienciami vložíme do mixéra, rozmixujeme, preložíme do skleneného pohára a uskladníme v chladničke. Vysúšajte aj chuťovo delikátnu verziu s píniovými orieškami a pomletým čiernym korením.

Foto: redakcia krasaastyl.sk/Freepik

Pin It on Pinterest

Zdieľajte, ak sa vám u nás páči.

Pripravujeme pre vás ďalšie zaujímavé články.