REKLAMA

Okolo svahov a potokov v listnatých lesoch sa už na začiatku jari objavuje zelený koberec lesnej bylinky so zaujímavým názvom – medvedí cesnak. Volá sa tak preto, lebo ho vraj jedia medvede, keď sa zobudia zo zimného spánku. Jeho kopijovité, lesklé listy voňajúce po cesnaku sa zbierajú ešte pred kvitnutím. Ako spracovať medvedí cesnak v kuchyni? V článku nájdete hneď tri recepty. Bylinkové maslo s medvedím cesnakom, ktoré máte hotové raz-dva, no a k tomu aj super chutné pesto z medvedieho cesnaku a cesnakový olej.

Účinky medvedieho cesnaku poznali už naši predkovia, používali ho v kuchyni aj v liečiteľstve. Recept na tradičnú tinktúru z medvedieho cesnaku, ktorá pomôže proti mnohým neduhom, nájdete TU. Vďaka kombinácii dôležitých vitamínov a minerálov pomáha medvedí cesnak naštartovať po zime organizmus. Účinkuje aj pri prechladnutí, chrípke, čistí krv, detoxikuje a prečisťuje tráviaci systém.

Ak nepoznáte dobré miesta, kde by ste si medvedí cesnak nazbierali, vysaďte si ho do záhrady. Dariť sa mu bude na vlhkom, tienistom mieste a budete ho mať vždy poruke.

Medvedí cesnak v kuchyni

V posledných rokoch popularita medvedieho cesnaku rastie a stáva sa súčasťou receptov známych šéfkuchárov.

Pretože po zbere listy rýchlo strácajú vôňu, treba ho čo najskôr spracovať. Najideálnejší je medvedí cesnak čerstvý. A to preto, lebo v tomto stave naplno využijete jeho liečivé účinky. 

Zaujme ťa tiež: Poznáš blahodarné účinky cvikly? Začni ju jesť a neoľutuješ!

Ponúkame tip, ako rýchlo a ľahko pripraviť lahôdku z čerstvého medvedieho cesnaku.

Bylinkové maslo s medvedím cesnakom

Maslo je bežnou potravinou v našich kuchyniach. Ak sa vám zunovalo, môžete si vyrobiť za pár minút bylinkové maslo z medvedieho cesnaku, ktoré pošteklí vaše chuťové bunky a zvýrazní chuť mäsových jedál.

Postup prípravy bylinkového masla z medvedieho cesnaku

Do misky vložíme 200 g zmäknutého masla, roztlačíme vidličkou, pridáme 4 lyžice najemno pokrájaného medvedieho cesnaku. Podľa chuti osolíme a okoreníme čiernym korením. Položíme na potravinovú fóliu, vytvarujeme valec, upevníme konce a vložíme do chladničky, v ktorej vydrží desať dní.

Pretože bylinkové maslo s medvedím cesnakom si môžeme pripraviť len v čase od marca približne do mája, keď rastlina začína kvitnúť a v tom čase sa už nezbiera, odložíme ho do mrazničky. V mrazničke vydrží minimálne tri mesiace.

Vybrali sme: Pozri, ako rozpoznať kvalitné maslo od napodobeniny

Použitie má rozmanité. Na čerstvý chlebík, chrumkavú opečenú bagetku, pečené zemiaky, ale aj šťavnatý steak. Podobne si vyrobíte maslo aj z iných byliniek. Najčastejšie sa používa pažítka, petržlen, estragon alebo šalvia.

REKLAMA

Ďalšie možnosti na využitie medvedieho cesnaku v kuchyni

Švajčiarsky lekár a bylinkár Johann Kunzle uvádza, že žiadna bylinka nie je taká účinná na čistenie žalúdka, čriev a krvi. Ako ešte spracovať medvedí cesnak, aby sme ho v jeho sezóne konzumovali často? Používame ho ako koreninu, do polievok a šalátov. Ak chceme jeho zdravotné benefity, ku ktorým patria aj silné antibakteriálne účinky, využívať celoročne, máme k dispozícii aj tinktúry z medvedieho cesnaku.

...

No a čo máte ako bonus od nás? Tip na ďalšie inováciu svojho jedálnička. Bylinkové maslo s medvedím cesnakom si už viete urobiť, čo ešte také pesto? Nech sa páči, tu je recept.

Pesto z medvedieho cesnaku – recept a tip na použitie

Obľúbené pesto je potravinou, ktorá nám v chladničke vydrží dlhší čas.

Pripravíme si:

  • 170 g medvedieho cesnaku
  • 100 ml olivového, slnečnicového alebo repkového oleja
  • polovicu lyžičky soli
  • pomleté mandle
  • syr pecorino
pesto z medvedieho cesnaku

Postup je jednoduchý. Pokrájané listy umytého a osušeného cesnaku s olejom vložíme do mixéra, rozmixujeme, pridáme soľ, pomleté mandle a pomrvený syr pecorino. Množstvo posledných troch ingrediencií zvolíme podľa chuti. Pesto preložíme do menších sklenených pohárikov, zalejeme olejom a uskladníme v chladničke. Poháriky s pestom je možné aj sterilizovať v pare, kým chytí viečko. Vydržia nám dlhšie, musíme ale počítať so stratou vitamínov.

Náš tip

Vyskúšajte aj chuťovo delikátnu verziu s píniovými orieškami a pomletým čiernym korením. Pesto podávajte zmiešané s cestovinami podľa vášho výberu, prípadne ním môžete dochutiť omáčky.

Olej s medvedím cesnakom

Pretože medvedí cesnak je sezónna bylinka, jeho chuť si môžete zachovať v podobe oleja s medvedím cesnakom.

Ingrediencie:

  • 200 g medvedieho cesnaku
  • 2 dc oleja

Postup:

Listy medvedieho cesnaku dôkladne umyte pod tečúcou vodou, približne minútu blanšírujte vo vriacej vode, preceďte, dajte do studenej vody a nechajte odkvapkať.  Vložte do mixéra a začnite mixovať pri malých otáčkach a začnite prilievať olej. Po rozmixovaní nechajte precediť cez husté sitko a prelejte do skleneného pohára. Môžete ním ozvláštniť chuť omáčok, šalátov alebo použiť pri výrobe domácej majonézy.

Foto: redakcia krasaastyl.sk/Freepik

Pin It on Pinterest

Zdieľajte, ak sa vám u nás páči.

Pripravujeme pre vás ďalšie zaujímavé články.