Tinktúry z byliniek sú skvelé liečivé elixíry, ktoré si nie je ťažké vyrobiť. Musíte mať len dostupnú tú-ktorú bylinku. A dnes sa zameriame na úžasný jarný životabudič, akým je zaiste medvedí cesnak, po latinsky Allium ursinum. Využijete ho na mnoho spôsobov v kuchyni. Dokonale chutí bylinkové maslo s medvedím cesnakom, ale napríklad aj pesto či polievka z neho. No a ako sme už naznačili, pre posilnenie zdravia je úžasná aj tinktúra z medvedieho cesnaku.

...

Ako si však vyrobiť tinktúru z medvedieho cesnaku a aké má účinky? To sa dozviete práve teraz.

Okrem toho vám poradíme, ako je to s užívaním tohto prírodného lieku a ako bonus prezradíme aj recept na výnimočné a taktiež zdraviu prospešné víno s medvedím cesnakom.

Tinktúra z medvedieho cesnaku – liečivé účinky, ktoré sa oplatí poznať

Vplyv medvedieho cesnaku na zdravie je naozaj blahodarný a širokospektrálny. 

Určite si pozri: Zázračné účinky aloe vera využiješ týmito všetkými spôsobmi

Tinktúra z medvedieho cesnaku je prírodným a celkom všestranným liečivom v koncentrovanej podobe. Určite mu prepáčite aj jeho mimoriadne prenikavú arómu. Alkohol pomáha extrahovať účinné zložky medvedieho cesnaku a eliminuje rast plesní a baktérií, čo umožňuje skladovať tinktúru dlhšiu dobu.

Prečo si teda túto tinktúru vyrobiť alebo kúpiť?

  • Posilňuje imunitu a dodáva telu oslabenému po zime, ale aj po chorobe  vzpruhu a celkovo ho regeneruje.
  • Má antibakteriálny a antivírusový efekt. Medvedí cesnak totiž patrí medzi silné prírodné antibiotiká.
  • Pôsobí preventívne proti ateroskleróze a všeobecne ochraňuje srdcovo-cievny systém. Odstraňuje usadeniny v cievach.
  • Znižuje krvný tlak, preto sa neodporúča ľuďom s veľmi nízkym tlakom.
  • Zlepšuje krvný obraz.
  • Vyháňa z tela parazity, ako sú napríklad hlísty a škrkavky.
  • Podporuje činnosť pečene aj žlčníka svojím žlčopudným účinkom.

Zaujme ťa: Čaga – elixír nesmrteľnosti? 

medvedí cesnak listy
  • Pôsobí proti chronickým kožným ochoreniam.
  • Znižuje hladinu tukov a prečisťuje krv. Je to ideálny prostriedok na jarné očistné kúry.
  • Tinktúra z medvedieho cesnaku si poradí aj s poruchami trávenia a podporuje chuť do jedla.
  • Pomáha pri bolestiach brucha a plynatosti.
  • Bojuje proti nespavosti, závratom či tlaku v hlave a jej bolestiam. 
...

Čo budete potrebovať na tinktúru z medvedieho cesnaku?

  • 40-percentný alkohol (napríklad vodka)
  • sklenenú uzatvárateľnú fľašu alebo pohár
  • čerstvé umyté a následne presušené listy medvedieho cesnaku (množstvo podľa veľkosti pohára či fľaše)

Postup prípravy tinktúry

Umyté a osušené listy medvedieho cesnaku natrhajte alebo pokrájajte a naložte do skleneného pohára či fľaše. Čím ho bude viac, tým bude tinktúra účinnejšia.

Pri fľašiach s úzkym hrdlom si môžete pomôcť opačnou stranou varešky a pretlačiť ho tak dnu. Následne toto zalejte pripraveným alkoholom.

Fľašu či pohár dobre uzavrite a postavte na okno, prípadne k zdroju tepla, aby sa pouvoľňovali všetky účinné látky. Listy nechajte v alkohole macerovať dva týždne. Z času na čas môžete nádobou zatrepať.

Pozri tiež: Nechtíková masť: Recept na mnohé problémy

Časom budete vidieť, ako sa farba alkoholu mení na tmavšiu. Po zhruba dvoch až troch týždňoch preceďte tekutinu cez sitko a prelejte čistú tinktúru do novej sklenenej nádoby. Skladujte na tmavšom mieste v izbovej teplote a ďalší rok si urobte novú.

Užívanie a dávkovanie tinktúry z medvedieho cesnaku

Dopriať si ju môžete preventívne 2-krát denne, a to 7 – 10 kvapiek na lyžičku alebo do menšieho množstva vody. Tinktúra z medvedieho cesnaku bude zriedená s vodou vhodnejšia pre citlivejšie žalúdky. Keďže obsahuje alkohol, lepšie je dávkovať si toto prírodné liečivo v čase, keď sa nechytáte šoférovať. Odporúča sa pol hodinu nič nejesť.

TU si môžeš kúpiť tinktúru z medvedieho cesnaku >>> 

Víno s medvedím cesnakom

Z medvedieho cesnaku nie je pre zdravie vynikajúca len tinktúra. Pri chronickom zahlienení pľúc môžete vyskúšať víno s medvedím cesnakom. Nakrájajte na drobné kúsky plnú hrsť listov medvedieho cesnaku, chvíľku povarte s 2 dl bieleho vína. Preceďte a oslaďte medom. Užívajte v priebehu dňa po lyžičkách.

Foto: redakcia krasaastyl.sk

Pin It on Pinterest

Zdieľajte, ak sa vám u nás páči.

Pripravujeme pre vás ďalšie zaujímavé články.