REKLAMA

Viete, ako dodať jedlu famóznu chuť? Samozrejme, že kvalitné suroviny a príprava je základ, no i správne dochutenie má svoj veľký význam. A veru, nie je jedno, aké koreniny a bylinky prihodíte do hrnca či panvice. Aby v závere všetko ladilo tak, ako má, a výsledkom bola dokonalá harmonická chuť, naučte sa, ako správne bylinky kombinovať. Teraz vám prezradíme, ktoré sú vhodné bylinky na divinu, ryby, hydinu, cestoviny i zeleninu. Inšpirujte sa a skúste využiť kuchynské bylinky pri vašom najbližšom varení. Vášmu jedlu dodajú novú dimenziu.

Aké bylinky na divinu?

Úplne na začiatok si prejdeme ideálne bylinky na divinu. No zoberieme to trochu zo širšieho aspektu, tak ako aj ďalej v časti o bylinkách na ryby či cestoviny, si spomenieme aj ďalšie vhodné kuchynské využitie týchto darov prírody.

Borievka

Drvené plody borievky sú charakteristické tuhou živicovou chuťou a vôňou. A práve vďaka nej sa pridávajú do jedál zo zveriny (napr. diviaka, jeleniny). No to nie je zďaleka jediný druh jedla, ktorý môžete harmonicky dochutiť borievkami. Drvené borievky sú tiež vhodné do paštét, marinád a plniek pri príprave jedál z bravčového mäsa. No zaujímavú chuť dodajú aj omáčkam, ba dokonca kyslej kapuste.

Majorán

Chuťovo lahodný majorán sa hodí nielen ku zverine, ale aj k rybám, hovädzine, hydine či do fašírok. Nepridávate majorán na záver varenia gulášu? Tak to napravte! Majoránka dodá gulášovej polievke neopakovateľnú arómu a vlastne tú poslednú dôležitú bodku pred podávaním.

Ďalej na majorán myslite pri príprave hustých zapražených zeleninových polievok (stačí pri varení ponoriť do hrnca pár vetvičiek čerstvého majoránu), omeliet a syrových pokrmov (majorán využívajte ako v sušenej, tak aj čerstvej podobe). Zaujímavosťou je, že majorán dokáže zvýrazniť chuť paradajok, zemiakov i papriky. Namiesto majoránu môžete použiť pokojne aj príbuzné oregano. No pozor, treba s ním narábať veľmi opatrne, nakoľko je omnoho aromatickejšie a mohlo by prebiť základnú chuť jedla.

Tiež ťa môže zaujať: Majoránkový čaj pre deti i dospelých: Účinkuje nielen na kašeľ!

kuchynské bylinky

Bobkový list

Bobkový list patrí k bylinkám, ktoré sú lepšie sušené ako čerstvé a jeho využitie pri príprave jedál je pomerne široké. Ideálna je okrem iných aj kombinácia s pernatou zverinou či jeleninou. Bobkový list sa pridáva hneď na začiatku varenia a vyberá sa tesne pred dovarením jedla.

Tymian

Čerstvý tymian má pomerne ostrú chuť a vôňu, preto s ním treba pri varení narábať opatrne. Na dodanie chuti ho môžete pridať k hydine, mäkkýšom, zverine, pričom k hydine a k rybám sa hodí najviac tymian citrónový. Jeho ďalším pozitívom okrem dochutenia jedál je to, že uľahčuje trávenie mastných pokrmov.

Aké bylinky na ryby?

Od byliniek na divinu sa posúvame k najlepším bylinkám na ryby, no niektoré z nich sa opakujú, keďže ako viete, jedna bylinka môže byť vhodná na viac spôsobov kuchynského využitia.

Cesnak

Výrazne aromatický cesnak je využiteľný v mnohých mäsitých aj nemäsitých pokrmoch. Tu máte inšpiráciu na mnohoraké dochucovanie cesnakom. Do popredia dávame, že prelisovaný cesnak rozmiešaný v masle je super na grilovanie mäsa, a to aj toho rybieho. Postačí potretie cesnakovým maslom pred grilovaním. Tento postup je fajn aj pri zapekaní bagiet.

REKLAMA

Samozrejme, že cesnak využijete aj v pikantných marinádach či dressingoch. Ostrejšie jedlá sa bez cesnaku nezaobídu. Poznáte aglio olio špagety? V nich hrá cesnak hlavnú úlohu. No skvelou vychytávkou je aj jemné cesnakové ochutenie šalátov spôsobom, že strúčikom cesnaku len prejdete šalátovú misu. V pečenom mäse rozvinie cesnak svoju aromatickosť a prepojí sa s pokrmom najlepšie vtedy, keď ním mäso pred tepelnou úpravou prešpikujete.

Estragón

Táto bylinka má lahodnú pikantnú chuť. Býva súčasťou holandskej omáčky. Ale čo jej ďalšie využitie v kuchyni?

Špeciálne vynikne v jedlách z rýb, no neváhajte estragónom dochutiť aj polievky či zeleninu. Určite je vhodný aj do vaječných pokrmov a špeciálnu chuť dodá i plnke v pečenom kurčati.

Neprehliadni: Vychytávky do domácnosti za výpredajové ceny

aké bylinky na ryby a zverinu

Bobkový list

Toto bylinkové dochucovadlo sme už spomínali s súvislosti so zverinou, no okrem toho by ste mali vedieť, že sa hodí aj pri príprave vývarov, paštét, plniek a jedál, v ktorých je použité kari korenie. No a samozrejme, keďže sme ho zaradili medzi bylinky na ryby, nemali by ste na bobkový list zabudnúť ani pri ich príprave, špeciálne pri varení rýb. Stačí prihodiť na začiatku varenia zo dva listy do vody a vybrať ich tesne pred dovarením.

Fenikel

Vďaka výraznej chuti sa fenikel považuje za digestívum, čiže podporuje chudnutie. Pokiaľ sa usilujete o štíhlu líniu, neváhajte ho použiť v mnohých pokrmoch. Skvele vynikne najmä v kombinácii s rybami. Lístkami fenikla môžete naplniť makrely alebo iné mastné ryby a ďalej upraviť, či už dusením, pečením…

Nadrobno posekané stonky fenikla sa používajú do šalátov. Semená fenikla zas dobre ochutia omáčky, chleba či slané múčniky. Niekoľko semien fenikla môžete prihodiť aj do vody, v ktorej ryby varíte.

Medovka

Okrem bylinkových čajov a nápojov s osviežujúcou vôňou medovky vás chytia za srdce aj pokrmy, do ktorých ju pridáte ako koreninu. Ktoré presne? Medovkou dochuťte bešamelovú omáčku, ak ju podávate k rybám. Okrem toho môžete medovku využiť na pečené kura, citrónovú arómu dodá kyslej kapuste, ale aj majonéze, plnkám či vaječným krémom.

bylinková omáčka na rybu

Medzi vhodné bylinky na ryby patria tiež majorán a tymian

Skvelé bylinky na cestoviny

K bylinkám na divinu a ryby do tretice pridávame aj vhodné bylinky na cestoviny, pričom samozrejme spoznáte aj ich ďalšie výborné využitie pri varení.

Bazalka

Bazalka má sladko-korenistú chuť a vôňu, ktorú máme nepochybne spätú najmä s jedlami z oblasti Stredozemného mora. Asi ako najlepšia sa javí jej kombinácia s rajčinami a kapitolou samou o sebe je tradičné pesto.

No okrem toho a využitia bazalky v cestovinách sa hodí skvele aj do jedál z fazule, húb či tekvice. Myslite na to, že chuť a aróma bazalky sa zvyšuje jej varením.

Ďalšia inšpirácia: Bylinkové maslo s medvedím cesnakom: Urob si rýchlu dobrotu

aké bylinky na cestoviny pesto

Oregano

Nezameniteľné a extra silne aromatické oregano, ktoré sme už spomínali v súvislosti s o dosť miernejším no podobným majoránom, je prvou voľbou medzi bylinkami pri príprave pizze a cestovín. No pozor naň! Naozaj stačí len máličko.

Cesnak

Už sme si ho detailne rozobrali, no ešte dodáme, že cesnakové cestoviny, či už so syrovou omáčkou alebo bez, zapečené alebo nie, to je naozaj super kombinácia. Pozor ale, aby ste to neprehnali s ostatnými korenistými ingredienciami.

Foto: Freepik

Použité zdroje:

[1] Lesley Bremnessová: Byliny, Fortuna Print. Bratislava 1994.

Pin It on Pinterest

Zdieľajte, ak sa vám u nás páči.

Pripravujeme pre vás ďalšie zaujímavé články.