Je tu čas, keď v záhradkách a sadoch dobieha sezóna zberu jabĺk. O pozitívnych účinkoch jabĺk či jablčného octu na organizmus sa už toho popísalo celkom dosť. A v zásade stále platí, že jedno jablko denne je pre zdravie extra bonusom. Jablká napríklad upravujú trávenie, ale aj znižujú úroveň cholesterolu a nachádza sa v nich množstvo blahodarných látok. Okrem vitamínov, minerálov či ovocných kyselín obsahujú veľa vody a až 30 % prospešnej vlákniny. Čo však jadierka z jablka? Viete, čo sa stane, ak ich prehltnete?

Jadierka z jablka či broskyňové jadierka – pamätáte, čo na ne hovorili babičky?

Niektorí ľudia jedia jablká celé a nezamýšľajú sa nad tým, či si škodia. Pamätáte si však na upozornenia babičiek o tom, aby ste jadierka nejedli, lebo sú jedovaté?

Ako je to teda s tými jablkami? Zdravé a zároveň chutné ovocie v sebe skrýva jaderník s jadierkami, o účinkoch ktorých sa však už vedú vášnivé polemiky.

Na jednej strane sú jadierka z jablka zatracované, hovorí sa o ich toxických účinkoch. No na strane druhej sú i vyzdvihované do nebies, dokonca v rámci liečby závažných ochorení. Kde sa teda skrýva pravda? Viete sa naozaj z jablčných jadierok otráviť, alebo ich užitím zabojujete proti civilizačným ochoreniam? To sa dočítate práve teraz.

A hneď na začiatku len pripomenieme, že i jadierka z marhule či broskyne spadajú pod túto tému. Majú totiž veľmi podobné zloženie, ako jablčné jadierka.

Tip od nás: Olej z pestreca mariánskeho či pupalkový elixír – spoznaj jedlé liečivé oleje, ktoré by ti nemali doma chýbať

 

Jadierka z jablka a vitamín B17

Asi najdiskutovanejšou témou ohľadom jadierok z jablka je obsah vitamínu B17. Ten je sám osebe kontroverzný a spája sa s alternatívnou liečbou rakoviny. Momentálne sa amygdalín (teda vitamín B17) využíva pri liečení rakoviny v Mexiku. Ide o celosvetovo známu nemocnicu pre liečbu nádorových ochorení v mexickej Tichuanes s názvom Oasis of Hope. 

Tu sa amygdalín používa ako primárna, resp. sekundárna liečba pacientov. Primárna liečba znamená použitie chemoterapeutika, resp. chirurgického zákroku po stanovení diagnózy. K sekundárnej liečbe dochádza, keď primárna liečba nezaberá.

Zaujme ťa: Nebezpečný brušný tuk: Pre toto je veľký zadok menšie zlo

jesť alebo nejesť jadierka z jablka

V našich podmienkach je amygdalín vo väčšine prípadov až terciárnou voľbou liečby. Teda v situácii, keď klasické prístupy nezaberajú a pacient, resp. jeho príbuzní, uvažujú o alternatívnej liečbe. V tomto prípade však hrozí nebezpečenstvo, že bez konzultácie s lekárom môže dôjsť k nežiaducim kombináciám rôznych alternatívnych postupov.  (parafrázované zo stránky Slovenskej technickej univerzity v Bratislave).

Hrozí otrava?

A prečo nad amygdalínom, ktorý sa okrem jadierok z jabĺk nachádza aj v jadierkach broskýň, marhúľ či v čerešňových kôstkach, visí výkričník? Je to kvôli jeho potenciálne jedovatým účinkom, keďže v tele sa z neho uvoľňuje isté množstvo kyanidu, o ktorého toxicite niet pochýb.

Zaujímavosť: Prečo jesť pochúťky zo šišiek?

Veď kyanid sa napokon používal aj ako smrtiaca bojová látka počas druhej svetovej vojny. Prečo je nebezpečný? Kyanid zabraňuje bunkám využívať kyslík, bez ktorého prestávajú fungovať a v konečnom dôsledku môže dôjsť až k smrti. Príznakmi otravy je nevoľnosť a zmodranie. 

Práve preto akékoľvek „liečenie sa“ pomocou jadierok z jablka (či inými jadierkami obsahujúcimi amygdalín) ide ruka v ruke s rizikom otravy. Bez konzultácie s lekárskou autoritou o ňom nemôže byť ani reči.

Napokon aj liečba amygdalínom, ktorá je kontrolovaná a prebieha už v spomínanej mexickej nemocnici, sa aplikuje vnútrožilovo, čo je diametrálne odlišné od konzumácie jadierok, z ktorých sa kyanid uvoľňuje v žalúdku, teda počas tráviaceho procesu.

Neprehliadni: Kedy jesť ovocie počas dňa? Zisti, či sa zbytočne neobmedzuješ

jedovaté jadierka z jablka

Čo sa teda stane, keď jadierka omylom prehltnete?

Nie, nebojte sa, ak pri konzumácii jablka náhodou omylom prehltnete aj jadierko. V jablku sa ich nachádza zhruba 5 a odborníci sa zhodujú na tom, že smrteľná dávka je oveľa vyššia. Hovorí sa o množstve kávovej šálky. (parafrázované z článku: Zázračný vitamín B17? Čo hovorí odborník)

Taktiež treba pripomenúť i fakt, že ak jadierka z jablka nerozhryziete, prejdú tráviacim traktom bez uvoľnenia toxických látok. Obsahujú totiž šupinku, ktorá je odolná aj voči žalúdočným kyselinám. Riziko otravy z omylom skonzumovaných pár jadierok jablka je teda naozaj minimálne.

...

Hoci na druhej strane jadierka z jedného jablka môžu citlivejšiemu organizmu (napríklad tomu detskému) spôsobiť zápchu. Určite však netreba panikáriť, pokiaľ sa vám podarilo rozžuť jedno či dve jadierka z jablka.

Foto: Freepik

Pin It on Pinterest

Zdieľajte, ak sa vám u nás páči.

Pripravujeme pre vás ďalšie zaujímavé články.