Je tu čas, keď v záhradkách a sadoch vrcholí sezóna zberu jabĺk. O ich pozitívnych účinkoch na organizmus sa už toho popísalo celkom dosť a v zásade stále platí, že jedno jablko denne je pre zdravie bonusom. Jablká napríklad upravujú trávenie, ale aj znižujú úroveň cholesterolu a nachádza sa v nich množstvo blahodarných látok. Toto zdravé a zároveň chutné ovocie v sebe skrýva jaderník s jadierkami, o účinkoch ktorých sa však už vedú vášnivé polemiky. Na jednej strane sú jadierka z jablka vyzdvihované a na strane druhej sa hovorí o ich toxických účinkoch. Kde sa skrýva pravda? To sa dočítate práve teraz. A hneď na začiatku len pripomenieme, že i jadierka z marhule či broskyne taktiež spadajú pod túto tému, keďže majú podobné zloženie ako tie jablčné.

Jadierka z jablka a vitamín B17

Asi najdiskutovanejšou témou ohľadom jadierok z jablka je obsah vitamínu B17. Ten je sám osebe kontroverzný a spája sa s alternatívnou liečbou rakoviny. Momentálne sa amygdalín (teda vitamín B17) využíva pri liečení rakoviny v Mexiku.

Ide o celosvetovo známu nemocnicu pre liečbu nádorových ochorení v mexickej Tichuanes s názvom Oasis of Hope. Tu sa amygdalín používa ako primárna, resp. sekundárna liečba pacientov. Primárna liečba znamená použitie chemoterapeutika, resp. chirurgického zákroku po stanovení diagnózy. K sekundárnej liečbe dochádza, keď primárna liečba nezaberá.

Zaujme ťa: Nebezpečný brušný tuk: Pre toto je veľký zadok menšie zlo

jesť alebo nejesť jadierka z jablka

V našich podmienkach je amygdalín vo väčšine prípadov až terciárnou voľbou. Teda v prípade, že klasické prístupy nezaberajú a pacient, resp. jeho príbuzní, uvažujú o alternatívnej liečbe. V tomto prípade však hrozí nebezpečenstvo, že bez konzultácie s lekárom môže dôjsť k nežiaducim kombináciám rôznych alternatívnych postupov.  (parafrázované zo stránky Slovenskej technickej univerzity v Bratislave).

Hrozí otrava?

A prečo nad amygdalínom, ktorý sa okrem jadierok z jabĺk nachádza aj v jadierkach broskýň, marhúľ či v čerešňových kôstkach, visí výkričník? Je to kvôli jeho potenciálne jedovatým účinkom, keďže v tele sa z neho uvoľňuje isté množstvo kyanidu, o ktorého toxicite niet pochýb. Veď sa napokon používal aj ako smrtiaca bojová látka počas druhej svetovej vojny. Kyanid zabraňuje bunkám využívať kyslík, bez ktorého prestávajú fungovať a v konečnom dôsledku môže dôjsť až k smrti. Príznakmi otravy je nevoľnosť a zmodranie.

Neprehliadni: Kedy jesť ovocie počas dňa? Zisti, či sa zbytočne neobmedzuješ

Práve preto akékoľvek „liečenie sa“ pomocou jadierok z jablka (či inými jadierkami obsahujúcimi amygdalín) ide ruka v ruke s rizikom otravy. Bez konzultácie s lekárskou autoritou o ňom nemôže byť ani reči. Napokon aj liečba amygdalínom, ktorá je kontrolovaná a prebieha už v spomínanej mexickej nemocnici, sa aplikuje vnútrožilovo, čo je diametrálne odlišné od konzumácie jadierok, z ktorých sa kyanid uvoľňuje v žalúdku, teda počas tráviaceho procesu.

Čo sa teda stane, keď jadierka omylom prehltnete?

Nie, nebojte sa, ak pri konzumácii jablka náhodou omylom prehltnete aj jadierko. V jablku sa ich nachádza zhruba 5 a odborníci sa zhodujú na tom, že smrteľná dávka je oveľa vyššia. Hovorí sa o množstve kávovej šálky. (parafrázované z článku: Zázračný vitamín B17? Čo hovorí odborník)

jedovaté jadierka z jablka

Taktiež treba pripomenúť i fakt, že ak jadierka z jablka nerozhryziete, prejdú tráviacim traktom bez uvoľnenia toxických látok. Riziko otravy z omylom skonzumovaných pár jadierok jablka je teda naozaj minimálne.

Pozri aj: Citrónová káva?! Neuveriteľné, čo dokáže!

Hoci na druhej strane jadierka z jedného jablka môžu citlivejšiemu organizmu (napríklad tomu detskému) spôsobiť zápchu. Určite však netreba panikáriť, pokiaľ sa vám podarilo rozžuť jedno či dve jadierka z jablka.

Foto: Freepik

Pin It on Pinterest

Zdieľajte, ak sa vám u nás páči.

Pripravujeme pre vás ďalšie zaujímavé články.