Ostružina malinová (Rubus idaeus) – kto by nepoznal tento nízky poloker s malými ostňami, ktorý nám robí radosť svojimi aromatickými červenými plodmi? Samozrejme, najskôr im predchádzajú biele kvety. Pomerne nenáročná ostružina malinová kvitne v máji až júni. A my vám teraz prezradíme, prečo by ste si mali ešte v čase kvitnutia nazbierať a posušiť aj samotné malinové listy. Veru tak, osoh prinášajú nielen sladučké maliny, ale aj malinový olej a tinktúra z malinových listov. Malinové listy sa zberajú pre svoje liečivé vlastnosti.
Na zber radšej zamierte do prírody
Listy ostružiny malinovej je ideálne zberať ešte v čase kvitnutia, keď sú mladé a plné blahodarných látok. Najúčinnejšie pre zdravie z hľadiska zloženia sú listy divorastúcich kríkov. Samozrejme, aj tie naše šľachtené, ktoré máme v záhradách, poslúžia. Pokiaľ však máte možnosť, radšej na ich zber zamierte na kraje lesov či k potokom alebo na skalnatejšie stráne.
A toto sú liečivé účinky listov z ostružiny malinovej
> Mladučké listy obsahujú množstvo trieslovín. Vďaka ich sťahujúcim a zvieravým účinkom sú vhodné najmä proti hnačkám, ale aj na menštruačné kŕče.
> V listoch ostružiny malinovej je i vyšší podiel vitamínu C. Prítomné sú tiež cenné minerály, organické kyseliny, pektín aj karotén, takže dokážu telu poskytnúť i potrebné mikronutrienty.
> Dobrých pomocníkov pri detoxikačných kúrach z nich robí to, že vplývajú na vylučovanie škodlivín z tela svojimi potopudnými a močopudnými účinkami.
Pozri tiež: Návod na octové ponožky: Pozri, kedy a ako využiť túto osvedčenú babskú radu
> Protizápalové účinky listov možno využiť nielen pri žalúdočných a črevných kataroch, ale aj pri prechladnutí, chrípke či angíne. Malinové listy sú prírodné antipyretikum, čiže dokážu znížiť telesnú teplotu.
> Odvary z týchto listov pomáhajú pri zápaloch v ústnej dutine, ale možno ich úspešne využívať aj na liečbu mnohých kožných problémov. Na kŕčové žily či ekzémy je najvhodnejšia tinktúra z listov ostružiny malinovej.
> Malinové listy, resp. odvar z nich je vynikajúce použiť z času na čas aj na prepláchnutie vlasov, ktorým bude takto dodaná vitalita a lesk. Dokonca si z čerstvých dobre rozdrvených listov ostružiny môžete vyrobiť domácu masku na tvár proti akné.
Čaj z malinových listov – správne sušenie a príprava
Listy maliny môžete využiť ako v čerstvom stave, tak aj v tom sušenom.
Pokiaľ ich budete sušiť, dávajte pozor na to, aby teplota sušenia nepresiahla 45°C a miesto ich sušenia zaručilo dobrý tieň i prísun vzduchu. Vysušené malinové listy by mali byť belavozelené a mierne horké.
Inšpiruj sa: Super tipy na dobitie životnej energie, ktoré musíš poznať!
Na prípravu 2,5 dcl čaju z malinových listov budete potrebovať 2 až 3 lyžice čerstvo nazbieraných a nakrájaných listov alebo jednu čajovú lyžičku v sušenom stave. Lúhuje sa 10 až 15 minút. Malinové listy sú vďačnou súčasťou čajových zmesí.
Chceli by ste zvýšiť účinky listov ostružiny malinovej? Tento postup sa hodí najmä v prípade, ak ste si ich nazbierali na záhrade zo šľachteného kríka. Postup je trochu zdĺhavejší, ale listom okrem iného dodá výraznejšiu arómu. Listy nechajte najskôr zvädnúť v tieni. To bude trvať zhruba 10 hodín. Následne prejdite valčekom a potom umiestnite do plátenného vrecka. To ponechajte v teple 24 až 48 hodín. Listy vyberte a ďalej už postupujte ako pri vyššie spomínanom sušení.
Čaj z malinových listov a tehotenstvo
Treba pripomenúť, že čaj z malinových listov nie je vhodný pre tehotné ženy v prvom trimestri, a to kvôli jeho sťahujúcim účinkom.
Podporu sťahovania maternice však ocenia ženy pred pôrodom. Dokáže totiž skrátiť pôrodné bolesti a uľahčiť pôrod. Tieto účinky však nie sú dostatočne podložené výskumom, takže ich berte s rezervou.
Neprehliadni: Zisti, aké má čaj rooibos účinky: Lahodný nápoj vhodný aj pre deti či v tehotenstve
Tinktúra z malinových listov – recept a účinky
Na vonkajšie použitie, a to predovšetkým kožné problémy a kŕčové žily, vyskúšajte tinktúru z malinových listov. Potrebovať budete čerstvé listy ostružiny malinovej, vysokopercentný alkohol a sklenenú fľašu.
Držte sa pomeru 1:5, teda na 100 gramov listov 500 ml alkoholu. Sklenenú fľašu naplňte umytými, osušenými a na menšie časti pokrájanými listami a zalejte alkoholom tak, aby nič nepretŕčalo nad hladinu. Fľašu dobre uzavrite, odložte na tmavšie miesto a nechajte ju tam cca 14 dní. Potom už len sceďte a uskladnite.
Foto: redakcia krasaastyl.sk/Freepik