Protikvasinková diéta, o ktorej sa dočítate v nasledujúcom článku, je určená najmä pre ľudí, ktorým otravuje život kandidóza. Dôležité je, aby ste ani pri tejto ozdravnej diéte neprechádzali do extrému. To sa v praxi, bohužiaľ, stáva a nemá to potom očakávané želané účinky. Myslite na to, že „vyhladovať“ máte kvasinky v organizme, ktoré robia šarapatu, ale nie seba.

Jedálniček si k tejto protikvasinkovej diéte vyskladáte z potravín, ktoré spomíname nižšie. Pomôže zaiste aj minimalizovanie rizikových potravín, ktoré viac „nahrávajú“ kvasinkám a ich premnoženiu, čím dochádza k narušeniu rovnováhy v tele a tiež nepríjemným prejavom rôznych druhov mykóz.

Ako sa prejavuje a koho najčastejšie postihuje kandidóza?

Keď sa v organizme premnožia kvasinky rodu Candida (najčastejšie dominuje Candida albicans), môžete si to všimnúť na príznakoch, ako je napríklad biely povlak na slizniciach, vaginálny výtok a svrbenie, dermatitída, bolestivé močenie, problémy s trávením, ale aj nadmerná únava, bolesti hlavy či dokonca depresívne nálady.

Príznakov kandidózy je množstvo a líšia sa podľa toho, či kvasinky postihli vo väčšej miere kožu, sliznice alebo vnútorné orgány. Napríklad pri kandidóze v ústach možno okrem povlaku registrovať aj zápach, začervenanie alebo vriedky. A pri kandidóze v tráviacom systéme sa môžeme stretnúť aj s nadmernou chuťou na sladké, plynatosť či pálenie záhy.

Tiež ťa zaujme: Aké sú príznaky Helikobaktera? Spoznaj tráviace aj kožné symptómy

Niektorí ľudia majú ku kvasinkovej infekcii predispozície vo zvýšenej miere. Je to napríklad v prípadoch cukrovky, nadváhy, tehotenstva, menopauzy, nadmiery stresu, nesprávnych hygienických návykov, dlhodobo zníženej imunity či antibiotickej liečby.

Protikvasinková diéta ako súčasť riešenia problému

Hneď na úvod treba poznamenať, že protikvasinková diéta by mala byť len časťou liečby a uzdravujúceho procesu. Rozvinutú kvasinkovú infekciu totiž nezastavíte len správny stravovaním. Vyžaduje si antimykotickú terapiu liekmi po prehliadke a konzultácii s lekárom.

čo je to candida a kvasinky

Nevhodné potraviny pri kvasinkovej infekcii

Skôr, ako prejdeme k potravinám vhodným na protikvasinkovú diétu, treba ovládať aj tie, ktoré kvasinky podporujú vo svojom množení sa. S rozumom je teda vhodné minimalizovať ich vo svojom jedálničku. Nerobte to však skokovo, ale redukujte ich pozvoľna. Náhle zmeny totiž organizmu taktiež neprospievajú.

Cukor je pre kvasinky veľmi dôležitý a nie je vylúčené, že keď trpíte na kandidózu, budete mať práve kvôli tomu ešte viac chuť na sladké ako obvykle. Ak ale kvasinkám nedoprajete dostatočný prísun cukru, „vyhladujete ich“. Skúste teda vo svojom jedálničku minimalizovať sladené nápoje a sladkosti. To je absolútny základ protikvasinkovej diéty. Postupne znížte prísun cukru a telu sa uľaví. Pozor aj na dochucovadlá, ako je kečup či ocot, ale tiež i na ovocie s vysokým podielom cukru, konzervovanú zeleninu a rôzne polotovary.

Nezabudnite obmedziť aj sladké mliečne výrobky, výrobky z bielej múky, múčne pokrmy, kysnuté pečivo, cestoviny, alkohol, kávu, čierny čaj, plesňové syry, údeniny. Namiesto zemiakov či ryže (keď už, tak prednosť by mala dostať jej naturálna podoba) si radšej pripravte ako prílohu šalát a dôraz sústreďte na kvalitné bielkoviny (ryby, hydina, hovädzie mäso, vajíčka).

Inšpirácia: Recept na dokonalé špízy s cuketou a dipom

diéta proti candide vhodné potraviny

Vhodné potraviny na protikvasinkovú diétu

Vďaka správnemu výberu potravín zapôsobíte proti kvasinkám tak, že potlačíte ich množenie aj zápalové procesy v organizme a podporíte imunitu. K tomu môžete využiť aj komplexnejšie doplnky k protikvasinkovej diéte, ktoré taktiež pomôžu ozdravnému procesu. 

Naozaj efektívnymi bojovníkmi proti mykóze sú: cibuľa, cesnak (doprajte si aspoň 2 strúčiky za deň), prírodné antimykotikum oregano (z ktorého si môžete urobiť čaj alebo užívať aj oreganový olej) a potraviny s probiotickými baktériami, ako je jogurt so živou kultúrou, kefír či kyslá kapusta. Samozrejme, probiotiká môžete na posilnenie užívať aj v podobe výživových doplnkov.

Do svojho protikvasinkového jedálnička môžete s pokojom zaradiť: pšeno, pohánku, quinou, naklíčenú šošovicu, zeleninu, orechy, ryby, morčacie a jahňacie mäso, z olejov využívajte najmä olivový a kokosový.

Veľmi potrebnú vlákninu si možno okrem stravy s dostatkom zeleniny doplniť psylliom a vhodný doplnkom proti mykóze je šťava z aloe vera, ktorá sa pije nalačno pomedzi jedlá, pričom denná dávka je 30 ml.

protikvasinková diéta jedálniček

Okrem neochutenej vody je vhodné pitný režim doplniť o čaj lapacho, zázvorový či mätový čaj a vyskúšať môžete aj detoxikačne pôsobiace zeleninové smoothie.

Foto: Freepik

Pin It on Pinterest

Zdieľajte, ak sa vám u nás páči.

Pripravujeme pre vás ďalšie zaujímavé články.