O skvelých účinkoch červenej repy na zdravie sme už písali v článku Poznáš blahodarné účinky cvikly? Začni ju jesť a neoľutuješ! Určite si ho prečítajte, lebo okrem zdravotných účinkov červenej repy v ňom objavíte množstvo chutných receptov pre ďalšiu inšpiráciu. Dozviete sa v ňom, ako spracovať cviklu tak, aby bola jej blahodarná sila čo najefektívnejšia a tiež nájdete tipy, ako si vyberať na trhu či v obchode čerstvú červenú repu. Recept na tatarák z červenej repy je ďalšou inšpiráciou na ľahkú večeru alebo napríklad aj predjedlo. Používame v ňom varenú cviklu.
Vyber si: Recepty na obedy, večere aj ráno – zdravé, slávnostné i diétne
Tatarák z cvikly stojí za vyskúšanie! Mnoho ľudí si ho robí pravidelne. Je úžasne osviežujúci a taktiež ohromne variabilný. Môžete doň popridávať mnoho zaujímavých ingrediencií, ktoré akurát aktuálne nájdete vo svojej špajze či v chladničke. Napríklad doň prihoďte nasekané vlašské orechy alebo petržlenovú či kôprovú vňaťku, nastrúhané jablko, na tenké plátky nakrájanú kyslú uhorku či prípadne kapary alebo aj feta syr. Takýmto spôsobom bude váš tatarák z červenej repy chutiť vždy trochu inak. Hrajte sa s chuťami, no nezabúdajte, že v cviklovom tataráku je kľúčové správne vyváženie slanosti, kyslosti a pikantnosti. A toho sa držte.
Tiež ťa zaujme: Prečo využiť kapary v kuchyni? Spoznaj ich účinky aj TOP recepty z kapár
Čím častejšie ho budete robiť, tým rýchlejšie chytíte cvik a budete mať prípravu vegetariánskeho až vegánskeho tataráčika v malíčku.
Tatarák z červenej repy – ingrediencie
No a teraz si dáme recept na základnú verziu tataráku z červenej repy. Postačí vám na zhruba 2 porcie a počítajte s tým, že pred konzumáciou ho treba aspoň na hodinku zachladiť. Samotná príprava tejto cviklovej pochúťky je však expresná, stihnete to za menej ako štvrť hodinku. Pokiaľ ale budete cviklu variť, treba pripočítať aj tento čas, ktorý nie je zanedbateľný, keďže väčšie kúsky môžete pokojne variť aj hodinu, kým dobre zmäknú.
- 1 väčšia alebo dve stredne veľké varené cvikly
- 1 lyžička oleja (napr. olivového, sezamového, no môžete experimentovať aj s inými druhmi)
- 1 lyžička dijonskej horčice
- 1 až 2 lyžičky citrónovej šťavy
- 1 až 2 lyžičky worcesterskej omáčky (ak vám chutí viac sójovka, použite pokojne namiesto worcesterskej omáčky alebo ich skombinujte)
- trošku nastrúhaného chrenu (podľa chuti, no neprežeňte to s ním)
- soľ a čierne korenie podľa potreby
Vybrali sme: Účinky chrenu ťa dostanú: Vyrob si chrenový med nielen proti jarnej únave
Postup prípravy
Na tatarák z červenej repy si prichystajte väčšiu nádobku, do ktorej si najskôr na hrubo nastrúhajte do mäkka uvarenú cviklu. Potom už len jemne primiešajte ostatné ingrediencie, teda citrónovú šťavu, olej, sójovú alebo worcesterskú omáčku, horčicu, chren.
Zmes nechajte postáť v chladničke jednu a viac hodín. Po odstátí a tesne pred podávaním vyformujte do podoby tatárkych biftekov a ozdobte. Skvele sa k záverečnému dekorovaniu hodí petržlen, kôpor, kúsky fety, prípadne orechy a semienka. Podávajte s chrumkavými hriankami. Dobrú chuť!
Nezabudnite, že tatarák z červenej repy môže mať mnoho podôb. Pokiaľ vám napríklad nevyhovuje chren v základnom recepte, pokojne ho vymeňte za cesnak. Ďalšou alternatívou môže byť pikantný kečup. Niekto zvykne pridávať aj najemno nakrájanú cibuľku. Jednoducho si recept prispôsobte podľa vlastných chuťových preferencií a nebojte sa experimentovania.
Foto: Freepik