Drevené varechy, varešky či iní pomocníci z dreva dostávajú pri varení celkom zabrať. Používame ich často. No ruku na srdce. Myslíte tak často aj na ich naozaj hĺbkové a kvalitné čistenie? Priemerná drevená vareška prežije v kuchyni zhruba 18 mesiacov. No s trochou starostlivosti viete jej životnosť predĺžiť. Nás budú zaujímať najmä postupy na to, aby tieto drevené pomôcky na varenie zostali v čo najhygienickejšom stave. Ako vyčistiť drevené varechy?
Vo vareškách sa môžu držať zvyšky jedla a nečistoty v trhlinkách, teda aj voľným okom nepozorované. A možno sa aj celkom podivíte, čo z nich dostanete po dôkladnom očistnom procese. Hľadáte návod, ako efektívne vyvariť varechy? A je toto riešenie vôbec vhodné?
Ako teda vyčistiť varešky naozaj kvalitne? Veď niektoré robia svoju službu už naozaj dlhý čas, pričom túto skutočnosť vidno nielen voľným okom v podobe zafarbenia, ale to dokonca občas i cítiť. Pozor na to! Tu je hneď niekoľko overených babských tipov, ako vyčistiť drevené varechy a pomôcky do kuchyne z dreva, a to tak, aby ste predĺžili ich životnosť a zároveň boli naozaj čisté.
Ako vyčistiť drevené varechy opatrne, no zároveň naozaj kvalitne?
Drevené náčinie je v kuchyni nenahraditeľné – je šetrné k riadu, odolné voči teplu a krásne na pohľad. Ale ako sa oň správne starať? K super tipom, ako vyčistiť drevené varechy rozhodne nepatrí ich šupnutie do umývačky riadu. Ako sme už spomínali v článku Vieš, čo nepatrí do umývačky riadu? Toto tam určite nepchaj!, drevené kuchynské pomôcky by sa týmto spôsobom čistenia zanedlho definitívne zničili.
Dlhodobé máčanie varešiek vo vode rozhodne nie je vhodné, keďže drevo absorbuje vodu. Dochádza tak časom k zdeformovaniu a narušeniu štruktúry dreva. Z tohto titulu je taktiež pre dobrý stav varešiek bez množenia nežiaducich mikroorganizmov taktiež zásadné, aby boli po umytí aj naozaj dobre presušené.
Poďme ale teraz rovno k veci. K tomu, čo funguje. Prejdeme si čistenie i dezinfekciu varešiek z dreva, prípadne tieto postupy môžete aplikovať aj na iný drevený kuchynský riad a pomôcky. V zásade rozlišujeme bežné prevádzkové čistenie a hĺbkové čistenie. Druhé spomínané stačí realizovať raz za mesiac.
Rýchly návod: Najlepší spôsob hĺbkového čistenia varešiek (raz za mesiac)
Toto je najefektívnejší spôsob, ako raz za mesiac zbaviť varešky hlboko usadených nečistôt, mastnoty a baktérií. Ak toto nepomôže, potom už treba varechy vymeniť za nové.
1) Pripravte si roztok: Do väčšieho hrnca napustite vodu. Pridajte 1-2 lyžice jedlej sódy a šťavu z polovice citróna (alebo lyžičku kyseliny citrónovej). Namiesto citróna môžete použiť aj trochu bieleho octu.
2) Vložte varešky: Do hrnca vložte drevené varešky a iné kuchynské náčinie z dreva.
3) Vyvarte ich: Vodu priveďte do varu a nechajte varešky „variť“ na miernom ohni 15 až 20 minút. Uvidíte, ako sa voda postupne zakalí a zafarbí od uvoľnenej mastnoty a nečistôt.
4) Opláchnite a vysušte: Varešky vyberte, opláchnite pod čistou horúcou vodou a nechajte dôkladne vyschnúť na suchej utierke alebo v stojane na príbory.
Bežné prevádzkové čistenie variech z dreva
Základný postup, ako vyčistiť drevené varechy tak, aby sa nepoškodili v bežnej prevádzke, je jednoduchý.
Varechu čím skôr po použití opláchnite pod prúdom horúcej tečúcej vody, aby sa odlepili zaschnuté časti jedla. Následne použite menšie množstvo čistiaceho prípravku. Naneste ho na varechu a nechajte pôsobiť niekoľko minút. Potom už len zoberte hubku na riad, prípravok zotrite a varechu opláchnite pod prúdom teplej vody.
Tiež pozri: Ako vyprať utierky na riad, aby voňali a zmizli z nich aj mastné fľaky?
Dôležité je tiež to, aby ste na záver varechy nechali naozaj dobre preschnúť. Použiť na to môžete čistú utierku, na ktorú varechy poukladáte a odložíte ich až vtedy, keď budú fakticky suché bez náznaku vlhkosti.
Drevo vyhráva nad plastom
Hovoríte si, že vám drevené varešky nestoja za toľkú námahu s ich čistením a radšej si zaobstaráte tie plastové, resp. zo silikónu? Nerobte to! Riad a varešky z dreva majú viacero benefitov. Na prvý pohľad je zrejmé, že drevený riad a pomôcky do kuchyne z dreva vyzerajú naozaj dobre a štýlovo.
Najväčšou výhodou drevených variech pri varení je to, že nepoškriabu žiaden povrch. Ale to nie je všetko.
Možno by ste si mysleli, že drevené varechy sú menej hygienické ako tie plastové. A predstavte si, nie je to tak. Podľa všetkého je drevo hygienickejšie, a to vďaka svojim prirodzeným antibakteriálnym vlastnostiam. Pri správnej starostlivosti sú drevené varechy a celkovo drevené kuchynské náradie skvelou ekologickou voľbou, ktorá vydrží dlhé roky.
Kedy je čas varešku vyhodiť?
Aj pri najlepšej starostlivosti vareška nevydrží večne. Vymeňte ju za novú, ak spozorujete:
-
Hlboké praskliny, v ktorých sa môžu množiť baktérie.
-
Štiepenie alebo drsný povrch, z ktorého sa môžu uvoľňovať triesky.
-
Zápach, ktorý nezmizne ani po hĺbkovom čistení.
-
Mäkké alebo hubovité časti, ktoré sú znakom hniloby.
Tiež sa zíde: Zisti, ako vyčistiť striebro doma: Sčernané kúsky budú ako nové!
Tip na záver
Vedeli ste, že by ste mali mať jednu varechu určenú len na miešanie cibule, napríklad, keď robíte cibuľkový základ pod mäso? Varecha, ktorá bola v kontakte s cibuľou, totiž prenesie do iných jedál jej arómu, ktorú by ste cítiť určite nechceli napríklad v takom piškótovom ceste.
Majte teda vyhradené varešky: aspoň jednu vyhradenú na aromatické a slané jedlá (cibuľa, cesnak, guláš) a aspoň jednu vyslovene na sladké a neutrálne pokrmy (puding, cesto na palacinky či koláč). Zabránite tak prenosu pachov a chutí.
Foto: Freepik

