REKLAMA

Drevené varechy, varešky či iní pomocníci z dreva dostávajú pri varení celkom zabrať. Používame ich často. No ruku na srdce. Myslíte tak často aj na ich naozaj hĺbkové a kvalitné čistenie? Priemerná drevená vareška prežije v kuchyni zhruba 18 mesiacov. No s trochou starostlivosti viete jej životnosť predĺžiť. Nás budú zaujímať najmä postupy na to, aby tieto drevené pomôcky na varenie zostali v čo najhygienickejšom stave. Ako vyčistiť drevené varechy?

Vo vareškách sa môžu držať zvyšky jedla a nečistoty v trhlinkách, teda aj voľným okom nepozorované. A možno sa aj celkom podivíte, čo z nich dostanete po dôkladnom očistnom procese. Hľadáte návod, ako efektívne vyvariť varechy? A je toto riešenie vôbec vhodné? 

Ako teda vyčistiť varešky naozaj kvalitne? Veď niektoré robia svoju službu už naozaj dlhý čas, pričom túto skutočnosť vidno nielen voľným okom v podobe zafarbenia, ale to dokonca občas i cítiť. Pozor na to! Tu je hneď niekoľko overených babských tipov, ako vyčistiť drevené varechy a pomôcky do kuchyne z dreva, a to tak, aby ste predĺžili ich životnosť a zároveň boli naozaj čisté.

Ako vyčistiť drevené varechy opatrne, no zároveň naozaj kvalitne?

Drevené náčinie je v kuchyni nenahraditeľné – je šetrné k riadu, odolné voči teplu a krásne na pohľad. Ale ako sa oň správne starať? K super tipom, ako vyčistiť drevené varechy rozhodne nepatrí ich šupnutie do umývačky riadu. Ako sme už spomínali v článku Vieš, čo nepatrí do umývačky riadu? Toto tam určite nepchaj!, drevené kuchynské pomôcky by sa týmto spôsobom čistenia zanedlho definitívne zničili. Dlhodobé máčanie varešiek vo vode rozhodne nie je vhodné, keďže drevo absorbuje vodu. Dochádza tak časom k zdeformovaniu a narušeniu štruktúry dreva. Z tohto titulu je taktiež pre dobrý stav varešiek bez množenia nežiaducich mikroorganizmov taktiež zásadné, aby boli po umytí aj naozaj dobre presušené.

Poďme ale teraz rovno k veci. K tomu, čo funguje. Prejdeme si čistenie i dezinfekciu varešiek z dreva, prípadne tieto postupy môžete aplikovať aj na iný drevený kuchynský riad a pomôcky. V zásade rozlišujeme bežné prevádzkové čistenie a hĺbkové čistenie. Druhé spomínané stačí realizovať raz za mesiac.

Bežné prevádzkové čistenie variech z dreva

Základný postup, ako vyčistiť drevené varechy tak, aby sa nepoškodili v bežnej prevádzke, je jednoduchý. Varechu po použití opláchnite pod prúdom horúcej tečúcej vody, aby sa odlepili zaschnuté časti jedla. 

Následne použite menšie množstvo čistiaceho prípravku. Naneste ho na varechu a nechajte pôsobiť niekoľko minút. Potom už len zoberte hubku na riad, prípravok zotrite a varechu opláchnite pod prúdom teplej vody.

Tiež pozri: Ako vyprať utierky na riad, aby voňali a zmizli z nich aj mastné fľaky?

ako vyčistiť drevené varechy varešky a iné kuchynské pomôcky z dreva
REKLAMA

Dôležité je tiež to, aby ste na záver varechy nechali naozaj dobre preschnúť. Použiť na to môžete čistú utierku, na ktorú varechy poukladáte a odložíte ich až vtedy, keď budú fakticky suché bez náznaku vlhkosti.

Hĺbkové čistenie a dezinfekcia drevených varešiek a kuchynských pomôcok

A ďalej, ako na hĺbkové čistenie a dezinfekciu varešiek z dreva? Čo treba na naozaj efektívne čistenie variech? Postup je nasledovný. Pripravte si hrniec s vodou, do ktorej pridajte za lyžicu jedlej sódy a trošku citrónovej šťavy, resp. citrónovej kyseliny v prášku. Namiesto citrónovej šťavy môžete priliať trochu bieleho octu.

Do hrnca s ingredienciami vložte drevené pomôcky. Stačí, keď namočíte tie časti, ktoré sú v styku s jedlom a ulpievajú na nich nečistoty. Takto namočené „varte“ varechy aspoň 15 minút. Odporúčame však neprekročiť limit 20 minút.

Ako sme už spomínali vyššie, takto vyvarené a vydezinfikované drevené varechy po konečnom prepláchnutí nechajte kvalitne preschnúť na čistej bavlnenej utierke.

Tiež sa zíde: Zisti, ako vyčistiť striebro doma: Sčernané kúsky budú ako nové!

čistenie drevených riadov vodou

Drevo vyhráva nad plastom

Hovoríte si, že vám drevené varešky nestoja za toľkú námahu s ich čistením a radšej si zaobstaráte tie plastové, resp. zo silikónu? Nerobte to! Riad a varešky z dreva majú viacero benefitov. Na prvý pohľad je zrejmé, že drevený riad a pomôcky do kuchyne z dreva vyzerajú naozaj dobre a štýlovo. 

Najväčšou výhodou drevených variech pri varení je to, že nepoškriabu žiaden povrch. Ale to nie je všetko. Možno by ste si mysleli, že drevené varechy sú menej hygienické ako tie plastové. A predstavte si, nie je to tak. Podľa všetkého je drevo hygienickejšie, a to vďaka svojim prirodzeným antibakteriálnym vlastnostiam. Pri správnej starostlivosti sú drevené varechy a celkovo drevené kuchynské náradie skvelou ekologickou voľbou, ktorá vydrží dlhé roky. 

Tip na záver

Vedeli ste, že by ste mali mať jednu varechu určenú len na miešanie cibule, napríklad, keď robíte cibuľkový základ pod mäso? Varecha, ktorá bola v kontakte s cibuľou, totiž prenesie do iných jedál jej arómu, ktorú by ste cítiť určite nechceli napríklad v takom piškótovom ceste.

Foto: Freepik

Pin It on Pinterest

Zdieľajte, ak sa vám u nás páči.

Pripravujeme pre vás ďalšie zaujímavé články.