Žihľava je vynikajúcou bylinkou pre zdravie i krásu. Rastie takmer na každom kroku, možno aj vo vašej záhrade, preto by ste mali vedieť o rôznych spôsoboch jej spracovania. O tom, aké sú účinky pŕhľavy dvojdomej a pri akých rôznych problémoch ju možno využiť, ste sa už u nás mohli dočítať. Ako sme už v predošlom článku spomínali, obrátiť sa môžete na liečivú silu žihľavového čaju či dokonca žihľavovej šťavy. No to rozhodne nie je všetko. Recepty zo žihľavy, ktoré spomenieme v nasledujúcich riadkoch, rozhodne stoja za to.

Po zbere mladej pŕhľavy si z nej nasušte na čaj, no vyskúšajte aj skvelý žihľavový sirup, med, tinktúru, ocot či tonikum. Nebudete ľutovať.

Recept na žihľavový med

Recepty zo žihľavy začneme bylinkovou pochúťkou. Špeciálnym žihľavovým medom, ktorým si môžete podobne ako tým klasickým osladiť čaj, natrieť si ho na maslový chlebík alebo si ním ochutiť limonádu či jogurt.

Na žihľavový med budete potrebovať:

  • cca. 50 vrcholkov žihľavy (ideálne mladej)
  • 1 kg kryštálového cukru
  • pomaranč
  • 2 citróny
  • 2 l vody
  • gázu alebo látku vhodnú na precedenie
  • sklenené zaváracie poháre s viečkami
žihľavové recepty návody a tipy

Najskôr si žihľavu nakrájajte na menšie kúsky. Dobre umytý pomaranč a jeden citrón zas pokrájajte na kocky. Ingrediencie dajte do hrnca, zalejte vodou a priveďte do varu. Na miernom ohni varte ešte 10 minút. Po odstavení nechajte tekutinu vychladnúť a odpočívať aspoň cez noc, ideálne však 24 hodín.

Neprehliadni: Vieš, na čo je dobrý brezový decht? 

Po odstátí zmes dôkladne preceďte do hrnca. Do scedeného pŕhľavového odvaru pridajte cukor a druhý citrón pokrájaný na plátky. Varte zhruba dve hodiny a priebežne robte skúšku hustoty. Horúci hotový med nalejte do čistých sklenených pohárov. Nechajte voľný priestor 1 až 2 cm od horného okraja. Poháre prikryte viečkom, chvíľu počkajte a dôkladne ich zaviečkujte. Med v pohároch nechajte ešte naležato vychladnúť a môžete ho uskladniť.

Recept na žihľavový sirup

Pokiaľ nie je žihľavový čaj vašou top voľbou a nemusíte jeho chuť, okrem žihľavového medu vám ulahodí aj žihľavový sirup. Je to jeden z najobľúbenejších žihľavových receptov, ktorý si vďaka liečivým účinkom cenili už staršie generácie. Pridať si ho môžete do vody, limonády či na osladenie čaju. Prípadne využívajte jeho liečivé účinky v koncentrovanej podobe. Odporúča sa užívať jednu čajovú lyžičku 3 až 5-krát denne pre dospelého človeka. Nezabúdate ale, že dlhodobé užívanie bylinkových čajov, preparátov i sirupov nie je vhodné. Bylinky je potrebné striedať.

Pokiaľ nevystihnete správne obdobie, keď je žihľava mladá (ešte nekvitne), čo je skoro na jar a potom až na jeseň, môžete si kvalitný žihľavový sirup kúpiť napríklad TU.

Na žihľavový sirup budete potrebovať:

  • 100 ks čerstvých výhonkov žihľavy
  • 2 až 3 kg kryštálového cukru (pre zdravšiu a vizuálne tmavšiu verziu sirupu môžete zvoliť trstinový cukor)
  • 5 kávových lyžičiek kyseliny citrónovej
  • 3 citróny
  • 4 l vody
  • gázu alebo látku vhodnú na precedenie
  • zaváracie poháre s viečkami alebo dobre uzatvárateľné sklenené fľaše 

Neprehliadni: Kedy zbierať skorocel kopijovitý? Liečivé účinky skorocelu sú všestranné

Čisté mladé výhonky žihľavy zalejte v hrnci horúcou vodou a nechajte lúhovať 24 hodín. Po tejto dobe ju dobre preceďte cez gázu alebo látku. Do čistého žihľavového výluhu, ktorý si znova pripravíte do hrnca, následne pridajte všetky tri citróny (dôkladne umyté, ideálne bio) nakrájané na plátky a taktiež kyselinu citrónovú. Začnite variť a priebežne sypte cukor. Miešajte, kým sa cukor dobre neroztopí. Penu, ktorá sa bude tvoriť na povrchu sirupu, pozberajte naberačkou. Po roztopení cukru a zovretí sirupu ho nechajte vychladnúť. Potom žihľavový sirup nalejte do fliaš či pohárov a uzavrite.

Recepty zo žihľavy pre krásu vlasov – žihľavové tonikum a žihľavový ocot

Žihľavové recepty sa neobmedzujú len na sféru vnútorného užívania. Pŕhľava dvojdomá je známa aj svojimi skvelými účinkami pre krásu. Pomôže napríklad pri liečbe akné, ale najospevovanejšie je jej blahodarné pôsobenie na kvalitu vlasov a vlasovej pokožky. Aj preto zaiste poznáte mnohé žihľavové produkty pre očarujúcu korunu krásy.

Domáce žihľavové tonikum si určite pripravte, ak chcete zabojovať proti vypadávaniu vlasov a pokožku hlavy upokojiť. No a žihľavový ocot zabezpečí okrem posilnenia vlasov aj to, aby bola vaša hriva dlhodobejšie svieža, nadmerne sa nemastila a ochráni aj pred tvorbou lupín.

Na žihľavové tonikum budete potrebovať:

  • za hrsť pokrájanej čerstvej žihľavovej vňate
  • 3 dcl vody
  • pár kvapiek rozmarínového esenciálneho oleja
  • nádobku s rozprašovačom
recepty zo žihľavy na vlasy

Pokrájanú žihľavovú vňať varte 10 minút vo vode, odstavte a nechajte vychladnúť. Následne preceďte a pridajte 3 – 4 kvapky rozmarínového oleja. Ideálne je preliať žihľavové tonikum do nádobky s rozprašovačom kvôli pohodlnejšej aplikácii. Skladujte ho v chladničke a spotrebujte do mesiaca.

Žihľavové tonikum rozprašujte na vlasovú pokožku a pramene po bežnom umývaní a miernom presušení. Jemne vmasírujte a už neoplachujte.

Na žihľavový ocot budete potrebovať:

  • čerstvú mladú žihľavovú vňať
  • jablčný ocot
  • uzatvárateľný sklenený pohár a nádobky na skladovanie
  • gázu alebo látku vhodnú na precedenie

Žihľavu si nakrájajte na malé kúsky a nasypte do polovice skleneného pohára. Potom žihľavu zalejte jablčným octom, a to až po vrch pohára. Nádobu dobre uzavrite a dva týždne až mesiac nechajte obsah macerovať. Občas pohárom pretrepte. Po macerovaní nasleduje scedenie  a preliatie žihľavového octu do čistej nádobky či nádobiek, v ktorých ho môžete skladovať  pol roka na tmavom a chladnejšom mieste.

Super tip: Na čo všetko použiť lopúch?

Žihľavový ocot používajte na záverečný oplach vlasov. Jednu veľkú lyžicu octu zamiešate v litri teplej vody a vlasy, ktoré ste už predtým zmyli od šampónu a kondicionéru, týmto roztokom prepláchnite. Ďalej už neumývajte vlasy vodou, ale postupujte podľa svojej klasickej rutiny.

Recept na tinktúru zo žihľavy

Recepty zo žihľavy ešte neuzatvárame. Pokračujeme naozaj multifunkčným elixírom pre zdravie i krásu.

Je ním žihľavová tinktúra, ktorou si napríklad možno uľaviť masírovaním boľavých miest od reumy, vonkajškovo ju taktiež možno využiť na pokožku hlavy, čím posilníte svoje vlasy, ale pri mnohých zdravotných problémoch sa odporúča aj jej vnútorné užívanie. 

Tiež ťa zaujme: Recepty z kvetov bazy: Voňavý a zdravý bazový med a sirup

žihľavový sirup a ocot recept

Celkovo má tinktúra zo žihľavy detoxikačné vlastnosti, ale pomôže i s odvodnením, pri anémii aj pri ťažkostiach s vylučovaním či kašľom a astme. Účinkuje  pri kolikách a žalúdočných kŕčoch.  Žihľavovú tinktúru si môžete vyrobiť nielen z mladých výhonkov žihľavy, na jeseň sa kvôli nej oplatí zo zeme vytiahnuť aj korene, prípadne môžete obe liečivé ingrediencie skombinovať.

Na žihľavovú tinktúru budete potrebovať:

  • za dve hrste čerstvých mladých žihľavových výhonkov
  • za hrsť jemne pokrájaného čerstvého žihľavového koreňa
  • 1 l bieleho alkoholu (napr. vodky, domácej pálenky)
  • gázu alebo látku vhodnú na precedenie
  • veľký uzatvárateľný sklenený pohár a sklenené fľaše 

Postup prípravy tinktúry zo žihľavy je jednoduchý. Pokrájané výhonky a korene žihľavy natlačte do väčšieho skleneného pohára a zalejte až po vrch alkoholom a uzavrite. Následne nechajte dobre odstáť, a to aj dva týždne. Z času na čas pohárom zatraste. Následne tekutinu zlejte a skladujte v dobre uzatvárateľných fľaškách. S užívaním tinktúry opatrne, dávkuje sa po kvapkách (10 – 15 kvapiek dvakrát denne), ktoré je dobré rozriediť s vodou a užiť pred jedlom.

Jarný detox so žihľavou

Šťava zo žihľavy je bohatá na chlorofyl, posilňuje obranyschopnosť organizmu a podporuje detoxikáciu. Hodí sa práve v jarnom období, keď ju telo najviac potrebuje. Čerstvé listy žihľavy rozmixujte v malom množstve vody, prefiltrujte a používajte päť lyžičiek denne.

Zaujímavosti  o žihľave

  • Naši predkovia verili, že plátenné vrecúško s listami a semienkami žihľavy chráni domácnosť a človeka ochráni pred prekliatím.
  • Využívala sa ako priemyselná surovina, už v stredoveku sa z nej vyrábali vlákna a tkalo plátno.
  • Rybárskou vychytávkou je balenie rýb do žihľavy. Zostanú tak dlho čerstvé. Žihľavu na 10 minút namočte do studenej vody a následne do nej zabaľte čerstvé ryby. Takto zabalené a v igelitovom vrecku ich dajte do chladničky.
  • Chlorofyl zo žihľavy sa používa ako farbivo.

Foto: redakcia krasaastyl.sk/ Freepik

Pin It on Pinterest

Zdieľajte, ak sa vám u nás páči.

Pripravujeme pre vás ďalšie zaujímavé články.