Zdravá strava pre črevo je nevyhnutnosťou, ak sa chceme vyhnúť v budúcnosti problémom, ako je napríklad Crohnova choroba, chronická ulcerózna kolitída, polypy či rakovina čreva. Už Hippokrates, zakladateľ lekárstva v starovekom Grécku, 300 rokov pred Kristom povedal, že smrť sídli v čreve.
Tráviaci trakt človeka nezohráva významnú úlohu len pri spracovaní potravy, ale sídli v ňom aj veľká časť našej imunity. Ak teda dôjde k narušeniu bariéry čreva, k tzv. priepustnosti či k zápalovým procesom, tieto sa odrazia nielen na našom trávení a vylučovaní, ale aj na stave pokožky, kĺbov, očí…
Okrem dostatku pohybu a hydratácie čistou vodou, čo má významný dopad na pravidelné vyprázdňovanie, je dôležité, čo máme na tanieri. Ktoré potraviny sú pre zdravie čriev najlepšou prevenciou?
Vláknina v potravinách
Skôr, ako uvedieme konkrétne potraviny, vysvetlíme význam vlákniny v preventívnej starostlivosti o zdravie hrubého čreva. Vo všeobecnosti platí: Viac vlákniny a menej tukov. Potrava s bohatým obsahom tukov zvyšuje riziko rakoviny čriev a konečníka.
Vláknina v čreve znižuje koncentráciu tukov, naviaže na seba toxíny a zabraňuje ich spätnému vstrebávaniu. Nachádza sa len v rastlinnej potrave, predovšetkým v zelenine, ovocí, strukovinách, ale aj v orechoch, obilninách, olejnatých semenách. Odporúčaná denná dávka je 25 gramov. V prípade, že sa vám nepodarí zaradiť do stravy dostatok vlákniny, môžete ju prijať v podobe výživového doplnku Psyllia, skorocelu indického.
Samozrejmosťou by mal byť dostatok ovocia a zeleniny
Zelenina a ovocie na tanieri je základ zdravej stravy pre črevo. Dodáva potrebnú vlákninu, pôsobí antioxidačne a protizápalovo. Zásahom do čierneho je v tomto smere najmä zelená listová zelenina, ktorá okrem vlákniny obsahuje aj minerály a horké látky podporujúce trávenie.
Ďalšími top potravinami pre črevá rastlinného pôvodu sú cibuľa, cesnak, pór, kel, paštrnák, mrkva, zeler, cvikla, paradajky, brokolica, baklažán.
Z ovocia doprajte črevám najmä banány, červené hrozno, jablká a špeciálne bobuľové ovocie, ako sú maliny či čučoriedky. Sú zdrojom mnohých antioxidantov, rôznych fytochemikálií a flavonoidov. Okrem protizápalového efektu pôsobia aj antikarcinogénne.
Neprehliadni: Ako si správne urobiť smoothie nápoj: Vyhni sa týmto chybám
Dbajte na kvalitné zdroje probiotických baktérií
Pre tráviaci trakt prospešné probiotické mikroorgamizmy môžeme doplniť rôznymi fermentovanými potravinami. Kvasené uhorky, kombucha či blahodarne pôsobiaca kyslá kapusta sú probiotikami priam nabité. Vďaka nim bude sliznica čriev zdravá a odolná. Ďalšími zdrojmi týchto prospešných baktérií sú aj kyslomliečne výrobky, ako je kefír či kvalitný biely jogurt.
Nemôžeme tiež zabudnúť spomenúť bryndzu s protizápalovým účinkom. Ten sa však neprejaví, keď si z bryndze urobíte dobre slaninou pomastené halušky. A to preto, lebo čím viacej tuku sa nachádza v strave, tým je aj väčšia zápalová reakcia organizmu so zrejmým deštruktívnym vplyvom.
Vybrali sme: Recept: Kvasená zelenina (pickles) – tipy na chutné a zdravé šaláty
Za najškodlivejšie možno považovať vyprážané jedlo, ale pozor aj na nadmieru príjmu samotného mliečneho tuku. Veľká dávka mliečneho tuku v strave totiž ovplyvňuje zloženie žlče, čo spôsobuje, že sa v čreve ocitá viac síry. No a tou sa živia škodlivé baktérie narušujúce črevnú bariéru, vyvolávajúce zápal či vznik polypov.
Semienka i celozrnné potraviny
Zdravá strava pre črevo musí zahŕňať aj celozrnné obilniny, strukoviny a olejnaté semená. Tie sú zásobárňou významných mikronutrientov, obsahujú vlákninu aj zdravé tuky.
Vaše črevá sa potešia najmä ľanovým semienkam. Vďaka obsiahnutej vláknine podporujú pravidelné vyprázdňovanie, dokonca pôsobia antisepticky.
Zaujme ťa: Bylinkový čaj na žalúdok? Rebríček obyčajný pomôže aj pri iných ťažkostiach
Aj rôzne druhy nepražených a nesolených orechov vplývajú priaznivo na tráviaci systém.
A medzi prospešné potraviny pre črevo možno s prehľadom zaradiť taktiež rozličné druhy otrúb, napríklad ovsené, pšeničné či konopné. Okrem vysokej dávky vlákniny, ktorá uľahčuje prechod črevami a má prečisťujúci efekt, prispievajú k pocitu sýtosti na dlhší čas.
Foto: Freepik