REKLAMA

Asi s ňou mal do činenia každý – lenivosť. Vo svojej podstate ide o opak činorodosti, keď človek nevyužíva naplno svoj potenciál, je pasívny, zdržiava sa konania. Lenivosť počas jedného dňa (napríklad po náročnejšom období) nie je nič strašné, horšie je to už s tou dlhotrvajúcejšou. Viete však naozaj rozlíšiť, či je to v konkrétnom prípade naozaj lenivosť alebo depresia?

Depresia býva veľmi často zľahčovaná, pričom ale ide o naozaj závažné ochorenie, ktoré narúša normálne fungovanie postihnutého človeka a dokonca môže vyústiť do samovraždy. A asi v jednom z tých horších prípadov býva zamieňaná práve za lenivosť. Zameniť ich je pomerne jednoduché. A odborníci k tomu dodávajú a poukazujú na to, že najmä rodinní príslušníci majú tendenciu svojho blízkeho s depresiou často neprávom označovať za lenivého. Ako však spoznať rozdiel medzi lenivosťou a depresiou? Pochybujete o členovi svojej rodiny či priateľovi, prípadne i o sebe? Poďme si prejsť hlavné rozdiely a definitívne odlíšiť, či je to lenivosť alebo depresia.

Príznaky depresie sú s lenivosťou naozaj podobné

Vedeli ste, že depresia postihuje najčastejšie ľudí medzi 40 a 50 rokmi života, pričom dvakrát viac na ňu trpia ženy? Najprv si preberme tie príznaky depresie, ktoré sú v mnohom podobné lenivosti. Radí sa k nim spomalenie myslenia i reči, skleslosť, snaha utiecť pred realitou, strata pozornosti, nezáujem o bežné aktivity a svoje okolie, ale taktiež strata záujmu o koníčky, prezentizmus (automatizované vykonávanie vecí bez hlbšieho sústredenia sa a schopnosti rozhodovať sa). Na prvý pohľad by sa za týmito príznakmi mohla skrývať aj zlá nálada, neškodný splín a aj spomínaná lenivosť. No je to komplikovanejšie.

Určite treba poznať aj ďalšie príznaky depresie. Aj vďaka nim viete zaregistrovať, že ide o naozajstný problém. Patria sem nadváha/emočné prejedanie sa či naopak nechutenstvo, problém so spánkom (predovšetkým povrchný spánok a skoré ranné budenie sa), pocity bezcennosti, zvýšená únava, strata libida, panika a úzkosť. Zníženie schopnosti prežívať radosť pri depresii môže vygradovať až do samovražedných myšlienok. Okrem toho sa depresia prejavuje aj na telesnej úrovni príznakmi, ako je: bolesť, strata hmotnosti, ťažoba, chronické ochorenia (napr. autoimunitného charakteru).

Usmievavá forma depresie je zradná

Príznaky depresie sa môžu kumulovať alebo sa prejavia len niektoré. Nezabúdajte na jedno, depresia sa vôbec nemusí prejavovať viditeľným smútkom, plačlivosťou či skľúčenosťou, ba dokonca ani neschopnosťou postarať o seba a vykonať potrebné aktivity. Niektorí depresiou postihnutí jedinci dokonca reagujú vtipom či sarkazmom. Depresia má viac tvárí a rôzne kombinácie symptómov. U každého sa môže prejavovať inak.

Približne 15 až 40 % ľudí s touto diagnózou má práve spomínanú usmievavú formu depresie. Úsmev je v tomto prípade len maska pre okolie, pričom jedinec trpí najviac najmä večer a následne skoro ráno, keď sa zobúdza a nedá sa mu spať.

Môže ťa zaujať: Fóbia z klaunov a jej psychologické pozadie: Spoznaj príčiny coulrofóbie (koulrofóbie)

Lenivosť alebo depresia? Kľúč spočíva v možnosti voľby

Hlavný rozdiel medzi lenivosťou a depresiou je v tom, že ľudia v depresii nemajú možnosť voľby. Nevyberajú si, či sa im chce alebo nechce niečo vykonať. Nemajú nad tým kontrolu, jednoducho to nedokážu.

Smutné je, že ľudia v depresii sa zvyknú k tomu všetkému cítiť vinní za to, že nie sú dostatočne produktívni, že sú pomalí, nezvládajú bežné situácie. A to ešte zvyšuje úroveň ich stresu, úzkosti a situáciu viac komplikuje.

Pravdou však je, že jedinci s depresiou si nedokážu pomôcť sami. V zásade nezaberá sebamotivácia ani podporné či provokatívne slová od rodiny a známych typu „vzmuž sa, nebuď padavka“, „choď sa zabaviť medzi ľudí“, „prosím ťa, však ty nemáš dôvod ani sťažovať sa, čo by druhí dali za tvoj….“ „ani ja to nemám jednoduché a zvládam to, musím to zvládnuť“.

Vybrali sme: 3 tipy pre psychické zdravie: Prvá pomoc pri strese a zlej nálade

Tieto slová s dávkou obviňovania dotyčného a zľahčovania jeho stavu môžu práve naopak depresiu ešte prehĺbiť. Človek sa cíti ešte viac neschopný, lenže zároveň nenachádza zmysel v žiadnej z doporučovaných činností na takzvané zlepšenie nálady. Nedostatok neuromediátorov v mozgu (serotonínu, dopamínu či noradrenalínu) totiž nevyriešia dobré rady, víkend s priateľmi ani dovolenka na Kanároch.

V tomto prípade zafunguje jedine odborník – psychológ alebo psychiater. Druhý spomínaný môže stanoviť aj liečbu s pomocou liekov, ktorá má svoje opodstatnenie, keďže je niekedy nutné upraviť biochemické procesy v organizme človeka trpiaceho depresiou. Aj ľahké formy depresie patria do rúk odborníka, pretože i keď pri nich nemusia byť predpísané antidepresíva, tak pre liečbu je nevyhnutná terapia spolu s úpravou životného štýlu.

REKLAMA

Dlhodobá strata záujmu aj emócií

Pre ľudí trpiacich depresiou je jasným sprievodným znakom to, že ich už nebavia ani činnosti, ktoré ich v minulosti napĺňali a tešili sa z nich. Lenivý človek si oproti tomu dokáže vychutnať svoje obľúbené aktivity, či už ide o hranie sa hier na počítači, varenie, pozeranie TV, nakupovanie a podobne.

Vo všeobecnosti platí, že nielen strata záujmu o aktivity, ale aj ostatné príznaky, ktoré sme spomínali vyššie, by mali pri depresii trvať dlhšie ako dva týždne. Vtedy už naozaj treba byť v strehu. 

Neprehliadni: Kríza ako šanca: Čo ťa nezabije, to ťa posilní

depresia alebo lenivosť

Depresívny človek nie je schopný prežívať pozitívne, ale v podstate ani negatívne emócie. Je takpovediac vypnutý. Ide o akési znecitlivenie, a to aj napriek tomu, že môže pôsobiť podráždene, nepríjemne a nie je schopný adekvátne reagovať na podnety z jeho okolia. Prítomné bývajú pri depresii napríklad aj záchvaty zlosti. To všetko napriek takzvanej vypnutosti človeka, teda neschopnosti prežívať emócie. Častou odpoveďou depresívneho človeka je „neviem“. 

Áno, znaky lenivosti i depresie sa v niektorých momentoch prekrývajú, pokiaľ však človeka dlhodobo nič neteší a aj napriek snahe o zmobilizovanie svojich síl sa mu nedarí ani z dlhodobejšieho aspektu dostať do bežného režimu, vykonávať hoci jednoduché a rutinné činnosti, je pre jeho dobro nevyhnutné, aby sa so svojimi ťažkosťami obrátil na odborníka, ktorý dokáže jeho stav správne zhodnotiť a pomôcť mu.

Prírodná cesta k duševnej rovnováhe a emočnej vyrovnanosti – to je prípravok MODIN s unikátnym zložením. V základe obsahuje extrakt ľubovníka bodkovaného, ktorý je najviac užívanou prírodnou látkou pri podpore psychického zdravia. A okrem toho komplex účinných látok, ako L-tryptofan, fenylalanín, vitamíny B3, B5 a B6.

Takže napokon aj keď odpoveď na otázku, či je to lenivosť alebo depresia, viete síce na základe vyššie spísaných informácií zodpovedať pomerne presne, a to najmä ak sa daný stav týka vás, predsa len treba v konečnom dôsledku s akýmikoľvek pochybnosťami navštíviť odborníka.

Foto: redakcia krasaastyl.sk/Freepik

Pin It on Pinterest

Zdieľajte, ak sa vám u nás páči.

Pripravujeme pre vás ďalšie zaujímavé články.